Глобата за нарушение на наредбата е между 3 и 5 000 лв. за заведенията

Скрита камера на NOVA засне десетки случаи, в които се нарушава забраната за пушене на закрито. За това сигнализираха и зрители от цялата страна. Въпреки подадените сигнали към институциите - реакция няма.

Фиктивни ли са проверките на контролните органи - отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

България остава на челните места в класацията на пушещите европейски държави. Според данните: повече от 28 % от българите редовно пушат, при средно 19 % - в ЕС.

Трябва ли да се пуши в шатри пред заведенията?

В момента глобите за заведенията са между 3 000 и 5 000 при първо нарушение, а за пушачите една цигара на купон в заведение може да струва от 300 до 500 лв.

Преди няколко месеца потребителят Цветан Илиев отива на концерт на любима група в столичен нощен клуб. Преди да влезе пита охраната дали вътре ще се пуши.

„Те ми казаха, че тази вечер не се пуши. Влязох, изпълнителите започнаха шоуто си. На третата-четвъртата песен бяха раздадени импровизирани пепелници и хората започнаха да пушат”, разказа Цветан.

Той поискал обяснение защо се нарушава забраната.

„Те започнаха да се държат доста грубо с мен и ми отговориха, че всеки може да прави каквото си иска. Не успях да изгледам концерта докрай, тръгнах си още в началото му”, каза още Цветан Илиев.

 

На първо четене: Запазва се забраната за пушене на закрити места

Затова и иска от заведениетода му върнат парите за вход. Първоначално Цветан не успява да се свърже със здравните инспектори, които следят за забраната, тъй като денонощният дежурен телефон през нощта е на гласова поща. Успява да подаде сигнал на другия ден. Следва проверка от здравните инспектори.

„Не са установени нарушения. Тоест, не бяха хванати пушещи хора", заяви Елка Георгиева от РЗИ – София.

„По-интересното беше, че им казах, че се пуши след 01.00 ч. Така, че ако са отишли на проверка в 22.00  ч. е нормално никой да не са хвнали”, поясни Цветан.

Това прави контролът неефективен, смятат от Коалиция „За живот без тютюнев дим”.

При подаден сигнал - заведенията се проверяват до един месец, обясняват от РЗИ-София.

За да провери спазва ли се забраната за пушене на закрито, екип на NOVA влезе в ролята на таен клиент в различни софийски заведения.

Комисията по образование подкрепи забраната за наргилета на закрито (ВИДЕО)

От 5 проверени - забраната не се спазва в нито едно. А пушенето е абсолютно възможно. В една от дискотеките в Студентски град дори ни предлагат пепелници.

Въпреки че и проверката ни с тайни клиенти потвърждава, че забраната масово не се спазва – оказва се нощните заведения се проверяват само по сигнал. Но не и постоянно, с изненадващи инспекции.

Възможно ли е да ни върнат парите за вход при нарушение на забраната – гледайте във видеото

Очакваме и Вашите сигнали и предложения за теми на e-mail-a и Facebook-страницата на рубриката „На твоя страна”. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.