Премиерът е в Аман по покана на крал Абдулла II бин ал-Хусейн

България ще бъде домакин по процеса „Акаба”през 2020 година. За това се договориха Бойко Борисов и кралят на Йордания Aбдула II. Българският премиер посочи, че страната ни оценява високо активния диалог на Йордания с Eвропейския съюз. А Абдула II отправи поздрав към Борисов за това, че именно Кристалина Георгиева е избрана да оглави :еждународния валутен фонд.

Процесът „Акаба“ има две основни теми – борбата срещу тероризма и радикализма. И по двете теми София ще бъде домакин, обяви премиерът Борисов след завръщането на българската делегация от Йордания. Министър-председателят изтъкна, че процесът се подкрепя от Европа, ООН, САЩ и Канада. Премиерът Борисов добави, че по отношение на поканите за участниците за срещата ще бъде поддържана тясна комуникация с краля на Йордания.

„Акаба“ е важен като процес, защото ситуацията е изключително сложна, заяви премиерът Борисов и напомни за случващото се в Сирия и Либия. По думите му десетки хиляди бойци на Ислямска държава тръгват във всички посоки и трябва да бъдем подготвени.

Във връзка с организацията на домакинството по процеса „Акаба“, министър-председателят Борисов изтъкна, че страната ни се е справила с председателството на Съвета на ЕС. На България вече е поверено и домакинство на Берлинския процес, съвместно с Република Северна Македония. Като положителни факти за имиджа на нашата страна министър-председателят Борисов изтъкна още избирането на българка начело на МВФ, както и ресорът, който ще има еврокомисарят от България в новата ЕК.

Премиерът Бойко Борисов беше посрещнат тържествено в кралство Йордания. Премиерите на България и Йордания Бойко Борисов и Омар Разаз дадоха заявка, че засилването на политическия диалог в области като сигурност и борба с тероризма са от ключово значение. Темите, които обсъждаха бяха сигурност, търговски отношения и туризъм. „Говорихме в сферата на сигурността, киберсигурността и борбата с тероризма. И мисля, че можем да се договори и за процеса „Акаба” да го направим в София”, коментира Борисов.

 „България се ползва с висок авторитет в Европа и е изключително важно да продължим да работим заедно в сферата на външната политика регионални конфликти и палестинския проблем”, коментира премиерът на Йордания Омар Разаз.

Специален акцент в разговорите беше и мигрантският натиск. „Оценяваме и благодарим за изключителните усилия и тежест, които имат 1 300 000 мигранти, които се намират на територията на Йордания. Това сега на съвета в Брюксел ще го преговорим с нашите колеги”, каза още Борисов.

За първите четири месеца на тази година, стокообменът между България и Йордания възлиза на 9.7 млн. щ. д. В сравнение със същия период на 2018 г. бележи ръст с повече от 21 на сто. „Да намерим начин да възстановим и да стимулираме българските фирми. Основни доставчици са били в Йордания на фосфат. Сега са се ориентирали към други доставчици”, каза още премиерът Борисов.В Аман беше подписан и меморандум между България и Йордания за сътрудничество в областта на туризма.

Целта на посещението в Аман е затвърждаването на приятелските отношения между България и Йордания и укрепването на сътрудничеството в областта на културата и опазването на културното наследство, туризма, търговията и икономиката. 

 Във водената от Борисов делегация в Аман са министърът на културата Боил Банов, министърът на транспорта Росен Желязков и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.