Коментар на проф. Румен Миланов, експерт по пътна безопасност

Как да бъде намалена черната статистика по пътищата? Въпросът отново излезе на дневен ред след поредния тежък пътен инцидент с жертви. През нощта на неделя срещу понеделник шестима души загинаха при челен удар на два автомобила на пътя Габрово - Казанлък. Шофьорът на едната кола е 18-годишен. Той имал книжка само от няколко месеца. По първоначална информация, именно той е виновен за трагедията, след като карал пиян и с висока скорост.

Шестима загинаха при тежка катастрофа край Казанлък (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Цялата система за контрол на пътя, всичко правим малко на подхода на юруш. Имаме едно събитие и сега ще разследваме школата, преди имахме събитие с автобуси – слагаме коланите. Няма ли системност, трудно ще се получи”, заяви в ефира на „Здравей, България” проф. Румен Миланов, експерт по пътна безопасност.

„Подходът на парче за съжаление съществува”, коментира проф. Миланов за мерките, които се взимат в момента.

Двама души в болница след катастрофа на пътя София - Бургас (СНИМКИ)

„Дайте да подредим йерархията на опасностите и да подходим с превенция, наказания и контрол. Ако не го направим това нещо, така ще си говорим”, коментира проф. Миланов.

Според него си заслужава внимание да се постави и въпросът за часовете по кормуване. „Трябва да се нормира правилно необходимият обем от знания, които трябва да придобие младият водач или този, който се обучава. Да, ще е по-скъпо. Но не може да пуснем всеки на пътя”, каза проф. Миланов.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.