Лекарите предупреждават, че лошата хигиена е предпоставка за риск от инфекциозни заболявания

Отбелязваме Световния ден на чистите ръце. Според международни изследвания трябва да ги мием най-малко 20 секунди. Проблемът с мръсните ръце е причина за пренасяне на десетки заболявания и инфекции.

По повод Деня на чистите ръце децата от столична детска градина имаха задачата да нарисуват микроб - така, както изглежда той през техните очи. Докато са в градината, подрастващите мият ръцете си средно по 5 пъти на ден, казват учителите им.

С възрастта обаче навикът отслабва. Това показва последното проучване у нас. 1/3 от българите пропускат водата след излизане от тоалетната.

Миенето на ръце – по-ефикасно от дезинфектантите срещу вируси

Когато работата ти зависи от стерилната среда времето за миене на ръце се удължава.

Между 3 и 5 минути се мият лекаите преди влизане в операционната зала. Следва се и специален алгоритъм, който лекарите научават още в университета.

„Измиваме първо длан в длан, гръб в гръб, после последователно пръстите един по един по един и след това ръцете от китката към лакътя и ги изплакваме”, поясни д-р Десислава Станева от МБАЛ „Надежда”.

Как трябва да се мият ръцете?

За д-р Станева навикът в работата се пренася и извън нея. „Това е нещо като професионално изкривяване и винаги, когато ръцете ни са замърсени, дори в домашни условия, искаме да ги измием”, разказа тя.

Лекарите предупреждават, че ако често пропускаме хигиената на ръцете, сме изложени на сериозен риск от инфекциозни заболявания като хептит А и грип.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.