От десетте страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет са в Югоизточна Европа

До 30 години България ще е изгубила една четвърт от населението си. Мрачната прогноза е поместена в нов доклад на ООН. Според него страните в Югоизточна Европа са сред  най-обезлюдяващите в света.

От десетте страни с най-бързо намаляващи популации цели девет са в Югоизточна Европа. До 2035 година броят на хората в тях, които са на възраст над 65 години ще се удвои. А след още 20 години населението ще се стопи с една четвърт. Причината е комбинация от по-големия брой емигриращи от тези страни, отколкото идващи в тях, както и ниската раждаемост. Ниското заплащане и лошото образование също са фактори, допринасящи за кризата.

В края на 2018-та населението у нас по данни на националната статистика е било 7 милиона и 39 души. към днешна дата то вече минава под линията на 7-те милиона. т.е. за една година населението на България намалява с 50 хиляди души.

Ердоган: Турция е в Сирия заради тези, за които нефтът е по-важен от кръвта

Три часа. Толкова е полетът от София до Париж. Време достатъчно населението на България да се стопи с още един млад човек, а това на Франция да порасне с още един. Венцислав от Бял Извор.  28-годишният Венцислав Соколов твърди, че не може да открие в родината си работно място, с което да си плаща сметките. „Заминавам да търся работа в чужбина. И си търся там късмета.  Тук съм израснал, много бих искал да остана.  Обаче не намирам с по-високо заплащане - всички са максимум 600-700 лева”, каза той.

Ниското образование, водещо до нисък стандарт на живот, е причина младите хора да купуват еднопосочен билет за чужбина, потвърждават експертите. Това превръщало страната ни в демографски парадокс. „Една от най-ниските средни продължителности на живот в ЕС, предпоследно място, а най-застаряло население. Имаме свръхвисока смъртност при мъжете в активна възраст - 40-50 години, може би стресовия начин на живот. активна възраст - 40-50 години, може би стресовия начин на живот”, коментира географът доц. Георги Бърдаров.  

Емиграцията и ниската раждаемост - двата фактора, топящи населението в Югоизточна Европа според ООН.  И докато Венцислав е пример за първия, то Христина Петрова е изключението за втория. Майка е на три деца. „Реших, че колкото и да е трудно човек трябва да се бори да създаде повече деца”, каза тя.

Тръмп: Ердоган иска примирието в Сирия да се прилага

Едва 30% от родителите у нас обаче мислят като Христина и решават да имат повече от едно дете, показват данните. „Материалните ценности победиха в съзнанието на младите българи. За тях е по-важно да ходят на скъпи екскурзии, да си купят нови скъпи коли и маркови дрехи, но не и да имат второ дете. Не смятат, че децата са инвестиция”. Допълни Петрова.

Според експертите раждаемостта у нас следва световните тенденции в развитите държави.  „Не можем да искаме от един млади хора да са образовани, да се реализират, да носят добавена стойност на обществото, да се борят със стрес и да имат по 3-4 деца. Няма как да стане”, заключи доц. Бърдаров.

Плавно преминаване от училището към пазара на труда и по-гъвкаво работно време за родителите. Само това ще купи обратния билет за родината, твърдят от ООН.

Либералите на Джъстин Трюдо ще останат на власт в Канада

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.