Това установиха Даниела Тренчева и Христо Калоферов, които днес посетиха Бургас

Рязък обрат в пазара на имоти в Бургас. Брокери отчитат промяна в тенденциите при продавачите и купувачите. Голяма част от професионалистите в различни сфери смятат, че със свършването на лятото намаляват и перспективите за работа в града. С идването на есента се е раздвижил пазара на имоти. До тях имат достъп по-скоро туристите. Причините за това са сезонната работа, ниската квалификация на работещите и отлива на млади хора от Бургас. Това дава отражение както на пазара на труда, така и на имотния пазар.

Бургас и Слънчев бряг са само на няколко километра, а имат коренно различен пазар. Имоти в града се търсят, но малко се предлагат, а в курорта – ситуацията е обратната. „Там има предлагане, за разлика от градските имоти, където предлагането според мен, не е колкото търсенето”, казва Райна Минчева, управител на агенция за недвижими имоти.

NOVA В СТРАНАТА: Всички кандидати във Варна с план за Морската градина

Причината - в Слънчев бряг евтините имоти били далеч от първа линия и извън комплексите с поддръжка. А в града ипотеките вече изместват наемите. Все повече хора предпочитат да купят собствено жилище, вместо да са на квартира, независимо дългосрочно, или само за летния сезон. „Първия фактор е това, че в момента банките предлагат доста приемливи лихви”, допълни още Минчева.

Брокерите, обаче, виждат и тенденция купувачите да договарят по-ниски цени и да не сключват сделка прибързано за надценени жилища. „Такива имоти се застояват на пазара и не могат да бъдат продадени до момента, в който наистина продавачът не се увери, че това което той иска не може да бъде постигнато”, казва още Райна Минчева.

КРАЙ ГРАНИЦАТА: Ани Салич и Николай Дойнов от Свиленград

Въпреки добрите условия за кредит, все пак отпускането н заеми зависи от доходите и от постоянната работа на хората. А в Бургас, както в повечето курорти един от ос овните проблеми е сезонната заетост.

Потвърждават го Ани и Емил Георгиеви, които развиват селски туризъм. След края на лятото се налага да освободят част от персонала си, защото и работата намалява. „За съжаление ние изпитваме затруднение като всеки бизнес с основна сезонна заетост. Можем спокойно да кажем, че над 95% от приходите ни отиват в разходи”, казва Георгиева, която е управител на туристически комплекс.

Работниците, които са освободени, тръгват да търсят препитание другаде.  „За съжаление, повечето хора, които се налага да освободим, защото не можем да им осигурим заетост, е трудно да бъдат върнати обратно на работа”, добавя Георгиева.

Трудовата борса също не се оказва сигурен източник на кадри, защото не винаги се намират квалифицирани работници. „Има голям недостиг на персонал, тоест на качествен персонал”, казва Емил Георгиев.

Затова работодателите са склонни допълнително за транспорт и нощувки, за да запазят по-голяма част от служителите си. „Ние, до голяма степен, ги осиновяваме тези хора, за да може да останат при нас и да не изпитваме нужда от качествени кадри”, споделя съпругата му.

Според Ани и Емил е добре местната и държавната власт да подкрепят повече туристически бизнес у нас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.