Днес техните имена са по табелите на столичните улици

Те са непознатите кметове на столицата. Личности, които са били инженери, генерали, мениджъри за времето си. И кметове на София. Днес техните имена са по табелите на столичните улици. 

Димитър Петков е един от кметовете на София от времето на Стамболов. Той е кмет 5 години, първият, който има възможност да развие концепцията си за града.

Владимир Вазов е генерал, брат на Иван Вазов и кмет. Застава на поста в момент, когато цялото българско общество лекува рани от войната.

Друг кмет управлявал най-дълго столицата е Иван Иванов. Този период е наричан „10-те златни години за София”. Градът се разширява значително и вече наближава половин милион души.

Крум Попов – първият кмет-земеделец на София. Като кмет той успява да построи няколко детски градини. Преговаря с търговците за цените в столицата. Има добри идеи, но за съжаление времето не му стига за да ги реализира. След 9 септември е арестуван и по думите на своите съмишленици „ ликвидиран, без съд и присъда”.

Кои ще бъдат новите кметове на България – вижте само по NOVA на 27 октомври. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.