Той ще отговаря за причиняване на средна телесна повреда на пострадалия

Поетът Недялко Йорданов е обвиняем, с мярка "подписка" и забрана да напуска Бургас. Това съобщиха от Апелативна прокуратура в морския град, цитирани от БТА. От Апелативната прокуратура уточняват, че е образувано досъдебно производство, по което Йорданов е привлечен като обвиняем заради причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда на пешеходец.

Инцидентът е станал на 26 март тази година около 10,30 часа на бургаско кръстовище. В съобщението се казва още, че Йорданов е шофирал автомобил и в нарушение на правилата за движение е допуснал произшествие. Блъснал човек, който е пресичал пешеходна пътека, вследствие на което пострадалият е със счупен ляв крак.

В съобщението се казва още, че обвинението е повдигнато въз основа на заключение от изготвената съдебно-автотехническа експертиза. А спрямо Недялко Йорданов е взета най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

От страна на пострадалия е изразена воля за прекратяване на досъдебното производство. Адвокатът му е заявил от негово име, че няма претенции към водача и не желае да бъде водено наказателно производство срещу него.

Това искане обаче е оставено без разглеждане от прокуратурата, тъй като законът не позволява това. Деянието е извършено на пешеходна пътека, припомнят още от държавното обвинение. А фактът, че Йорданов е оказал помощ на пострадалия след инцидента, ще бъде отчетен като смекчаващо вината обстоятелство.

Наблюдаващият прокурор по случая е поискал повторна тройна съдебно - автотехническа експертиза. 

Какво е да си общественик в противоречиви времена? (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.