От асоциацията са против увеличаването на минималната пенсия с различен процент от общото увеличение на останалите такива

Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепя предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща от работодателя.  „Убедено подкрепяме тази мярка, която според нас ще има за резултат ограничаване на пандемичното разрастване в последните години (от 2012 г. насам) на злоупотребите с болнични листове (2 пъти като брой и 3 пъти като разходвани средства). Обръщаме внимание, че в повечето страни членки на ЕС има период на изчакване, а във всички страни членки от Южна Европа този период е от три дни”. Това се казва в позиция на работодателската организация.

Според тях това е сериозен и задълбочаващ се проблем във времето, но до момента никой не е предложил работеща мярка за ограничаването му. „Вярваме, че анонсираното решение на коалиционния съвет, макар и недостатъчно радикално, ще има положително и дисциплиниращо отражение върху обема на злоупотребите с болнични листове и върху ръста на доходите на работещите и незлоупотребяващи с болнични работници и служители. АИКБ заедно с други работодателски организации ще поиска срещи с ръководствата на парламентарните групи и с премиера, както и с ръководствата на икономическата, на социалната и на бюджетната комисия в Народното събрание”, се пише още в позицията.

В нея се казва още, че Асоциацията е категорично против увеличаването на минималната пенсия с различен процент от общото увеличение на доходите на възрастните хора. Организацията подкрепя и предложението за задължително посещаване на детска градина и поемане на разходите за това от държавата. „Освен фактор за ранна социализация с всички съпътстващи положителни последици тя отразява и отношението на държавата към справяне с демографския проблем чрез вид подпомагане на семействата с ниски доходи”, коментират от АИКБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.