Менда Стоянова съобщи, че и първият ден от болничния ще се заплаща, ако е заради болно дете или трудова злополука

Партньорите от управляващата коалиция се скараха кой всъщност е направил предложението първият ден от болничните да не се заплаща. А председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи в ефира на NOVA, че той ще бъде платен, ако е за болно дете или след трудова злополука.

В петък стана ясно, че нито БСП, нито ДПС нще подкрепят предложението на управляващите. А скандалът за това чия е идеята птуши финансовият министър.

„Това определено е предложение на Патриотите. Защото, ако беше предложение на ГЕРБ и правителството, вие щяхте да го видите в бюджета и неговото внасяне от МС”, коментира Менда Стоянова.

Първият ден от болничните ще се плаща при болно дете или трудова злополука

„Естествено, че не сме го предлагали! Това е предложение на финансовия министър”, каза Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти”.

"И двамата грешно коментират пакета от предложения. Предложението е на управляващата коалиция. Оттам нататък е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията, което не съществува”, коментира Финансовият министър.

А опозицията видя възможност да атакува. „С това решение, уважаеми управляващи, вие признавате безсилието за справяне с фалшивите болнични. Призовавам всички работници да не се съгласяват мълчаливо”, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„Категорично не приемаме аргумента на управляващата коалиция за тази мярка. Това е скрито увеличение на основна вноска”, обясни Ерол Мехмед, член на социалната комисия и народен представител от ДПС.

Ще спрат ли злоупотребите с фалшивите болнични или работещите ще бъдат ощетени?

Горанов обаче беше категоричен, че подобен модел има в много от европейските държави. Нараставащият брой на болнични пък ощетява сериозно не само държавата и работодателите, а и самите работещи. „Много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване само за няколко години при равен брой заети - от около 8 млн. през 2013 г. до над 18 млн. през 2019 г. Години наред си говорят синдикати и работодатели, специалисти по осигурителни отношения, и се вижда, че този проблем остава нерешен”, коментира финансовият министър.  

А работодателите настояват за още по-сериозна реформа. Те искат гратисният период да е не един, а три дни. „Като не крадеш от колегата си това, което той е изработил, ще го получи в пълен размер - няма да дели с тези, които са в момента за гъби, на плажа, в планината”, коментира Васил Велев, председател на АИКБ.

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Здравният министър Кирил Ананиев очаква да види анализите, на база на които е направено това предложение, но едно било ясно: че напрежение по темата има и липсва единно становище.

В края на деня се появи и предложение на ВОЛЯ - НОИ да плаща отново първите три дни от болничния и това да отпадне като тежест от работодателите. Осигурителният институт изчислява, че за миналата година всеки работник е ползвал средно 8 дни болнични. За сравнение през 2012 г. отпуските по болест са били двойно по-малко - 4 дни.

Управляващите ще предложат нови правила при изплащането на болничните

И докато дните болничен нарастват, броят на заетите намалява. През миналата година НОИ е изплатил болнични за близо 17,6 млн. дни. Наетите към края на 2018 г. са били под 2, 3 млн. Сравнението с 2012 г.: близо 8,9 млн. дни или с цели 9 милиона по-малко за приблизително същия брой заети. През миналата година сумата, изплатена от НОИ за болнични, е била близо 550 млн. лева. през 2012 г. парите са били с 350 млн. по-малко.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.