Вода ще има само по пет часа сутрин и вечер

От понеделник Перник минава на воден режим. През по-голямата част от денонощието чешмите ще са сухи. Вода ще има само по пет часа сутрин и вечер, съответно от 05.00 до 10.00 часа и от 17. 00 до 22.00 ч. Това означава, че за обяд хората ще трябва или да си поливат, или да дезинфекцират ръцете си с подръчни средства, при това - в сезона на вирусите.

От няколко седмици насам жителите на Перник и областта се запасяват с бидони и всякакви съдове за вода. До това се стигна, след като стана ясно, че в язовира, захранващ региона, е останала вода само за 5 месеца, и то при ограничена консумация. Затова местното ВиК и градската управа се споразумяха вода в чешмите да има само в най-натоварените часове.

„Тази ситуация можеше да се избегне, ако бяха взети мерки преди няколко месеца. За съжаление, виждаме поведението на ВиК, въпреки че е имало сигнали от началото на 2019 г., че тази година ще е доста по-суха от предходната. Това повдига много въпроси как е управлявано водоснабдителното дружество”, коментира кметът на града Станислав Владимиров.

От понеделник Перник е на воден режим

Най-голямото предизвикателство се пада на детските градини. 

Подготовката в детска градина „Калина Малина” в Перник за водния режим е започнала преди дни. Според директорката Михаела Ивайлова часовете без вода няма да попречат на грижите за децата. 

„Проблеми с миенето на ръцете в детските градини не се очакват. Часовият пояс, в който ще има вода, е приемливият вариант, който ги устройва. Подсигурили сме течаща вода от бидончета с канелки. Има и отделни бидони с вода за тоалетните. Не очакваме проблеми и ще започнем нормално още от понеделник”, посочи Михаела Ивайлова, директор на детска градина „Калина Малина”.

Очаквано, най-търсената стока в Перник тази седмица са бидоните. Цените им започват от 5 лева до 50, а пък литрите от 10 до 220. От ВиК-Перник също са готови за предстоящото прекъсване на водоподаването. И са се подсигурили с допълнитени аварийни екипи в случай, че започнат повреди по водопреносната мрежа. Водният режим в Перник ще продължи до тогава, докато не е сигурно, че в язовир Студена се е събрала достатъчно вода.

Репортер: Добромир Николов

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.