Това показват данните от измерванията на AirBG.info

Опасно замърсяване на въздуха в София с азотен диоксид.Това установиха измерванията на  мрежата от доброволци AirBG.Info. Те са извършени на 30 места в столицата, предаде БГНЕС.

“Данните са силно притеснителни, защото са значително по-лоши от тези, които измерихме месец по-рано. Тенденцията е еднозначна - колкото повече трафик има в града, толкова повече е отровата във въздуха. Време е наистина за спешни мерки”, коментира  ръководителят на проект AirBG.Info Стефан Димитров.

Мръсен въздух задушава София (СНИМКА)

Доброволците на организацията поставят на 30 различни места в София дифузионни тръби. На всеки 30 дни тези тръби се сменят и се изпращат в специализирана лаборатория в Швейцария, която потвърждава данните.

Законодателството на ЕС и България определя пределно допустима средна годишна концентрация от 40 мкг/куб. м. За месец октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите за здравето стойности, т.е. хората дишат два пъти повече от отровата азотен диоксид. Той води до редица хронични заболявания като белодробна болест, астма, бронхит.

Няколко задържани след сигнал за задушлива миризма в Перник (ВИДЕО)

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.