Водена от представители на Белия дом делегация посети България, за да дискутира защитата на интелектуалната собственост

„Постигането на напредък в защитата на интелектуалната собственост би засилило върховенството на закона в България и би подобрило инвестиционния климат в страната“. Това заяви Вишал Амин, координатор по интелектуална собственост към Белия дом.

Водена от представители на Белия дом делегация посети България, за да дискутира защитата на интелектуалната собственост. Начело на делегацията беше координаторът по интелектуална собственост към Белия дом Вишал Амин, а членовете й включваха други представители на Белия дом, на Държавния департамент и на Департамента по вътрешна сигурност.

В София делегацията проведе срещи със свои партньори от Министерството на културата, Главна прокуратура, ГДБОП, Американската търговска камара и местната индустрия.

Помощник държавен секретар на САЩ към Борисов: Енергетиката е жизненоважна за интересите ни

Координаторът по интелектуална собственост към Белия дом Вишал Амин обсъди начини за засилване на капацитета на българските правоналагащи институции в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Амин подчерта, че стъпките, предприети за постигане на напредък в защитата на интелектуалната собственост, биха засилили върховенството на закона в България и биха подобрили инвестиционния климат в страната.

„Инвестирането в дадена страна е по-атрактивно, когато инвеститорите могат да разчитат, че върховенството на правото ще бъде наложено и когато са убедени, че тяхната интелектуална собственост ще бъде защитена,“ каза координаторът по интелектуална собственост към Белия дом Вишал Амин.

Двустранната търговия със САЩ достигна 1 млрд. долара

По-рано в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с делегацията, водена от координатора на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост Вишал Амин. В срещата участваха и завеждащият отдел „Специализиран“ във ВКП Румяна Арнаудова и прокурорът Илона Кръстенякова.

Обсъдено бе сътрудничеството между правоохранителните органи на България и САЩ при разследването на тези престъпления. Г-н Вишал Амин бе запознат с предприетите от българската прокуратура действия в тази насока – издаване и актуализиране на указания за разследването на престъпления против интелектуалната собственост, създаване на мрежа от прокурори, отговорни за тези разследвания на територията на цялата страна, както и провеждане на обучения с такава насоченост. В резултат на това, е постигнато двойно увеличение на образуваните досъдебни производства с такъв предмет – при 79 за 2018 г., само за първите 9 месеца на 2019 г. те са 147. През 2019 г. за първи път са постигнати осъдителни присъди с налагане на наказание "лишаване от свобода" на 16 лица. Представена бе подробна информация за последните действия на прокуратурата, МВР – ГДБОП и НАП срещу нелегални кабелни оператори.

Общо е становището, че българският Наказателен кодекс се нуждае от спешни изменения в частта „Престъпления против интелектуалната собственост“, за което е необходим експертен опит, но и политическа воля.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.