Предприети са действия и срещу двама висши служители

Съединените щати наложиха санкции срещу пет обекта и четирима граждани на Турция, Афганистан и Сирия заради връзки с терористичната група ИДИЛ, съобщават БГНЕС.

„Днес Департаментът за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите идентифицира двама агенти за обществени поръчки на ИДИЛ в Ирак и Сирия и четири компании, свързани с ИДИЛ, опериращи в Сирия, Турция и в Персийския залив, както и в Европа за осигуряване на критична финансова и логистична подкрепа за терористичната органицация“, се казва в съобщението.

Министерството на финансите също така заяви, че е предприело действия срещу базираната в Афганистан Организация за социално подпомагане „Nejaat”, която е използване фалшиви благотворителни акции като прикритие за улесняване на прехвърлянето на средства и подкрепа на дейностите на ИДИЛ в Афганистан.

ИДИЛ потвърди смъртта на Багдади и обяви новия си лидер

"Министерството на финансите също предприе действия срещу двама висши служители, свързани с тази организация", се казва още.

На 27 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че лидерът на ИДИЛ Багдади е бил убит по време на нападение на САЩ в скривалището му в Сирия, като се е взривил, след като е бил преследван в тунел без изход.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.