ВиК дружеството в града не спазва графика за спиране и пускане на водата

Водният режим в Перник доведе до стотици аварии. ВиК дружеството не спазва графика за спиране и пускане на водата и по-голямата част от перничани са на сухо и в часовете, в които трябва да имат вода.

Перник, Плевен и Ловеч минават на воден режим (ОБЗОР)

В дома на едно от семействата в града водата трябваше да потече от чешмата в 17:00 ч. Това обаче така и не се случи. В 22:00 ч. по график Пернишкият регион пак ще остане на сухо. Без вода почти по цяло денонощие е по-голямата част от града.

В същото време живеещите в централната градска част имат вода по 24 часа в денонощието.

''В момента нивото на язовир "Студена" е 4 739 000 куб.м. За съжаление, първите два дни ние не сме намалили разходът. Приемаме всички сигнали и ги препращаме по официален път към ВиК дружеството. За съжаление, оттам реакцията и комуникацията е силно нарушена", каза кметът на Община Перник Станислав Владимиров.

"Вчера започнахме режима реално - в 10.00 ч. сутринта. Започнахме да намаляваме количеството на подадена вода от язовира към пречиствателна станция. Много е кратко времето, за да седнем и да кажем, че нещо сме спестили като количество вода. Няма как в 17.00 ч. водата да дойде при гражданите, както и няма как в 22:00ч. тя да изчезне изведнъж. Когато пускаме водата, ни трябва над час и половина, за да я пуснем навсякъде. Колкото е по-отдалечено населеното място от резервоарите, толкова по-късно ще дойде водата", каза още управителят на ВиК-Перник Иван Витанов. 

Ако въпреки режимът, оттокът от язовира не намалее, според кмета на Перник, водоемът ще пресъхне през януари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.