Хората в Перник готвят протест за 20 ноември

Над 120 000 души край София остават на сухо от понеделник. Водата в Перник и околните населени места спря в сутринта в 10 часа. Жителите на града са поставени под тежък режим - вода ще има само по 10 часа в денонощието.

Причината е драстично ниското ниво на водата в язовир „Студена". Хората в града готвят протест за 20 ноември.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Воден режим ще има и в Ловеч, и в Плевен. От понеделник е въведено спиране на водоподаването през нощта.

В първия ден от водния режим в Перник и околността имаше и късметлии. За голяма част от живеещите в центъра на града вода имаше, защото са в ниската част. В 17 часа за всички останали водата трябваше да бъде пусната, но кметът на Община Перник Станислав Владимиров заяви пред NOVA, че това не се е случило и половината Перник към 19 часа в понеделник е без вода. Тя трябва да бъде спряна след това отново в 22 часа.

НА СУХО: От днес Перник минава на воден режим

На горещия телефон в Общината досега са продавани по около 5 сигнала за течове на ден. В понеделник бяха много повече, защото тръбите са стари и не издържат на налягането.

Точно в 10 сутринта всички детски градини се оказаха подготвени за режима - с бидони и казани, пълни с вода. „Има осигурен бидон, който е с канелка, за да може да се измиват ръцете и съдовете. Отделно в казани за кухнята има допълнително вода, която е осигурена за готвене. Осигурена е вода за миене на децата, да могат да не се мият със студена вода през зимата”, заяви директорът на детска градина Мария Маджарска.

За децата има и изворна вода за пиене. Докато при тях всеки литър е пресметнат, по улиците на Перник вода извираше до обяд. Заради аварии. Роза Димитрова е подала два от близо 20 сигнала за течове към Общината.

От ВиК - Перник имат обяснение за водния режим. „Това се случва заради голямата суша. Зимата валя малко сняг. Малко сняг имаше и на Витоша. Язовирът не може да се напълни от снеготопенето. Разходът непрелъснато върви. Мрежата ни е много стара, с много скрити течове и аварии”, каза Иван Витанов - управител на ВиК – Перник.

Как ще се справят детските градини в Перник с водния режим в града?

„Това не е най-сухата година през последните години. Имало и по-сухи години, Перник не е бил изправен пред воден режим. Вината трябва да я търсим в управлението на ВиК дружеството за това, че то не е следяло за този голям оток при наличието на толкова малък приток”, заяви кметът на Община Перник Станислав Владимиров.

Кметът на Община Перник е подал сигнал в прокуратурата срещу ВиК дружеството. Обсъждат се и мерки за изход от ситуацията. „Чакаме проби от един резервен вариант - Долна Диканя, дано да са добри. Министерски съвет имат готовност да се изградят възможно най-бързо съоръжение, които водата от този язовир да бъде прехвърлена в пречиствателната станция под язовир „Студена”, каза още той.

Количеството вода в язовир „Студена” ще стигне за перничани при воден режим за пет месеца. През това време трябва да се намери решение на проблема.

И Ловеч въвежда режим на водата

Воден режим ще има и в Ловеч, и в Плевен. От понеделник е въведено спиране на водоподаването през нощта.

ВиК - Ловеч осигурява 45% от количеството вода за Плевен и 35% за Ловеч. Заради намалелия дебит водното дружество в Ловеч спира водата от 11 вечерта до 6 часа сутринта.

Същата е ситуацията в Плевен и 10 села в региона - от полунощ до 5 часа, на места от 22 часа до 6 часа.

От водният оператор в Ловеч, захранващ трите общински центъра уверяват, че при първият дъжд режимът ще отпадне.

Язовир „Студена" край Перник е само един от водоемите, които се ремонтираха. Ремонтът на язовира започна през 2017 г. Най-важното беше спешна поправка на язовирната стена, а други дейности по реновацията на водоема продължават. Това беше първият голям ремонт след пускането в експлоатация на „Студена” през 1955 г. Експертите са категорични – това не е причината за водния режим в Перник.

„Аз смятам, че няма никакъв повод, тъй като се извършиха строително-ремонтните работи на язовира, язовирната стена и съоръженията и те са изправни”, каза Кирил Войнов - зам.-директор на  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Преди 2 години водата в язовир „Студена” е полуизточена, за да се извършат ремонтните дейности. „До кота „мъртъв обем” мисля, че го бяха свалили, не мога да кажа точно,  за да могат да се създадат условия за сторително-ремонтни дейности”, каза още Войнов.

Справка в сайта на Министерството на околната среда и водите, които поддържат ежемесечен регистър за нивото на най-важните язовири в страната показва, че още през лятото на 2018 г. „Студена” е пълен на 83%. Шест месеца по-късно – в началото на 2019 година нивото е спаднало до 43 на сто. Данните на метеоролозите показват, че и преди е имало сухи години. Режим на водата обаче е нямало.

„2013 година е подобна година, а най-сухата година в периода от 1993 насам е 2000 година, когато валежите са дори под 50% от нормата”, коментира  Лилия Бочева от НИМХ.

Язовири, които са за ремонт у нас, има почти във всяка област. Най-често проблемите са в преливниците, изпускателите, както и в старите язовирни стени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.