Самият преподавател обаче не се извини за публикацията си

Злоупотреба с името на Боян Петров. Във Facebook се появи реклама на добавки, за които се твърди, че  можели да спасят живота на изчезналия в Хималаите алпинист. Публикацията е на университетски преподавател, който пише, че лично е тествал продуктите.

Във  Facebook профила си доцентът пише, че ако бил предоставил на Боян Петров от добавките преди да отлети към Хималаите, алпинистът днес е "можел още да е между нас". Приложени са и снимки - на едната е самият Петров, а на другата - допинг продуктите. Постът предизвика възмущението на стотици потребители.

„10 дена преди да замине аз съм говорил с него точно за тези добавки. Той каза: "Жоре, много са хубави тези неща, но трябваше да ми ги дадеш по-рано". И той е прав. Трябваше да ги тества 4-5 месеца, докато тренираше в България. Аз просто не се сетих, което беше моя вина”, разказва доц. Георги Иванов.

Преподавателят отрича да е правил внушение, че алпинистът е имал шанс да оцелее.

„Щеше да се чувства по-добре със сигурност. Това го гарантирам с доцентската си диплома. Той сега съм сигурен, че там отгоре, ако ни гледа, е доволен, че неговото име се използва за добра кауза. Тези неща спасяват животи. Той може да си е заминал, но други алпинисти отиват”, допълва той.

Близките и колегите на Боян Петров обаче видяха в публикацията опит за реклама на негов гръб.

За първи път: Българин се спусна със сноуборд от 8-хилядник (СНИМКА)

„Проблемът е, че това е извършено от колега, т.е. също учен, който си позволява такава реклама. Тук са нарушени няколко нормални човешки правила - не може да се използва името на починал човек, не може да се използва изразът, че "ако му бях бутнал тези неща, той можеше още да е между нас", което е адски тъжно. Никой не знае какво се е случило там и кой как е можел да му помогне”, казва Йордан Кошев

Проверка по случая тече и в Комисията по академична етика към Университета по архитектура, строителство и геодезия, където работи доцентът. Той има 7-дневен срок да обясни постъпката си пред ръководството.

„Мнението ми е, че е недопустимо. Искам да поднеса извиненията си, макар университетът да няма вина, на близките и приятелите на нашия известен алпинист, тъй като подобни изрази не са подходящи точно за такъв човек”, каза Иван Марков, ректор на УАСГ.

За втори път българин изкачи втория по височина връх в света

Самият преподавател обаче не се извини за публикацията си. 

„Аз, ако съжалявах, щях да го махна този пост. Ако жена му или децата му се обадят, веднага го махам. Те не са се обадили, значи и на тях им харесва”, заключи доц. Георги Иванов

„Това е пълна глупост. Когато ми казаха за този пост, аз реших да го подмина, защото това не е единичен случай. Нека обаче този случай послужи за назидание на останалите. Всички са наясно с моето мнение, включително и той”, каза пред NOVA Радослава Ненова, съпруга на Боян Петров.

Тя добави, че не е била попитана, нито пък е давала каквото и да било съгласие за използване името на Боян Петров. Разказва, че и друг път хора са си позволявали да използват името на алпиниста за лични изгоди. Казва, че дори самата тя, не си позволява да говори от негово име.

В студиото на „Здравей, България” гост бе адвокат Свилена Димитрова, която обясни, че потъпкването на моралните норми не е описано в закона.  Въпреки че в България няма конкретен текст,  нарушаването на обществените норми, тогава когато обществото е поставено под риск, всъщност е укоримо .

Отговорност може да се търси, но обикновено авторите на това деяние са добре прикрити технически в интернет и би било доста трудно да се стигне до тях.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.