В него участваха 85 малчугани от България и съседните страни

Спортен турнир в София доказва, че пред силата на духа няма непредолими препятствия. 85 деца увреждания от България и съседните й държави се включиха в турнир по плуване в столицата. Целта на така нареченото адаптирано плуване е да помогне на децата да развият мускулатурата и интелекта си.

Шест медала за шест години напомнят на малкия Юли, че отдавна е шампион. А истинските шампиони винаги искат още. Въпреки че трудно се движи извън басейна, вътре той е самостоятелен. „Не знам какво ме накара да плувам. Когато за първи път дойдох тук ме беше страх от големия басейн. Но аз вече съм голям и вече ми харесва да плувам”, споделя малкият плувец.

Студент адаптира безвъзмездно учебник за незрящи деца

Никой от шампионите не пропуска подготовката. А на Юли помагат кинезитерапевти. „Той спортува при нас от три години и половина Вече е доста самоуверен и плува с удоволствие и участва на всяко едно състезание, на което му се отдаде възможност”, разказва Ива Маркова, кинезитерапевт от фондация „Воден път”.

Плуването помага на него и на другите деца да се развият емоционално и да се движат по-добре. „Те тук са в една социална среда - не се чувстват различни от останалите, създават страхотни приятелства  и са много емоционално приповдигнати”, допълва кинезитерапевтът.

Компютър от ново поколение помага на деца с увреждания да посещават училище

Специален гост на турнира беше носителката на бронз от олимпиадата в Рио Ренета Камберова. „Тези деца са сред нас, те са навсякъде около нас и както всеки един друг човек, те заслужават емоцията от спорта”, каза тя.

Не всички могат да плуват за медал. Но всички, знаят от опит  кинезитерапевтите, могат да дадат на тялото си още. А упоритостта и силата на духа на Юли му донесоха поредния златен медал.

Репортер: Николай Беремлийски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.