Легендата на българското кино почина на 76 години

Наричат го звездата на българското кино и това не е случайно. Още като дете Стефан Данаилов участва в игралния филм „Следите остават”, заснет по едноименния роман на Павел Вежинов през 1956 г. Историята е за деца, които разкриват диверсанти, укриващи се в софийски апартамент.

Почина легендата на българското кино Стефан Данаилов

Докато е в казармата Стефан Данаилов смятал да кандидатства „История”, но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го посъветвал да следва във ВИТИЗ.

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин”, „Морето” и „С дъх на бадеми”.

Популярността му добива огромни за България размери с ролята на майор Боянов в култовия сериал „На всеки километър”.

Ралица Паскалева: Нашият Мастър тайно плащаше семестриалните такси на закъснелите студенти

Освен театралните му превъплъщения, сред другите заглавия, с които ще остане във филмовата история на страната ни, са „Черните ангели”, „Дами канят”, „Търновската царица”, „Маневри на петия етаж” и много други.

„Аз имах един момент, в който получих нервна криза, страх от сцената. Тогава отидох на доктор и той ми каза, че няма по-страшно нещо за актьора от това да спре да играе”, споделяше Данаилов.

„Безграничен в любовта си, в щедростта си и в раздаването на тази любов. Той винаги е учил всички около него, по хамлетовски, да бъдат. Това беше голямата му мисия в живота”. Така го описа асистентът му Сава Драгунчев.

Студентите на Стефан Данаилов потънаха в скръб

„Мастъра беше едно голямо сърце, изпълнено с много любов. Тя не се пестеше за никого. Той я раздаваше безгранично и безрезервно. От този човек можеше да се научи всичко. Той ни съветваше не само за сцената, но и за живота. Беше изключително близък със своите ученици. Затова сега има толкова много деца, които го обичат и скърбят за него. Винаги когато сме имали нужда, той е бил до нас”, сподели Рада Кайрякова, завършила в класа на проф. Стефан Данаилов.

„Той е цяла епоха в театъра, киното и телевизията. Имах радостта да работя с него няколко пъти. Той винаги си създаваше атмосфера. Имаше чувство за хумор и приемаше всичко на шега”, посочи актьорът Теодор Елмазов.  

„С него съм имал контакт само веднъж, но това беше достатъчно, за да усетя огромния морал на човек. Той е един от тези хора, чиято смърт се възприема трудно. Загубата е за всички нас”, каза актьорът Мартин Гяуров.

Поклонението пред Стефан Данаилов ще е на 2 декември

„Това, да играеш на сцената и непрекъснато да мислиш, че сега ще паднеш или умреш, е страшна работа. Ръката ми беше непрекъснато на пулса. От течението завесите се клатеха и си казвах - ето идва – падам. Обикновено първо се пада, не се умира прав, като на кино”, разказваше великият Стефан Данаилов.

Знаменити българи, политици, актьори и други потребители на социалните мрежи изказаха съболезнования за смъртта на легендарния актьор. Във видеото долу вижте част от тях. 

 

 

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стефан Данаилов. Поклон пред паметта му!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.