Поклонението в Народния театър продължи с часове

България се поклони за последно пред легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов. Хиляди колеги, приятели и почитатели на великия ни актьор чакаха на километрична опашка, за да се простят с него и да отдадат последна почит. Опашката обгради фонтана пред Народния театър.

Видео: БГНЕС

„Стефан Данаилов беше невероятен човек, който беше над всичко, над дребни неща. Такъв беше Ламбо. Той беше един достоен и искрен човек. Него не го интересуваха дреболиите. Ако го интересуваха, днес щеше да е тук, при нас. Той ще остане, защото направи неща, които за телевизията и театъра са жалони. „На всеки километър“ е нещо, което не може да го направи всеки“, каза просълзен актьорът Славчо Пеев.

Видео: БГНЕС

СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Изпращане без сълзи - това си пожелал самият Данаилов. 

„Стефан каза да не го жалим, защото е изживял пълнокръвно всеки момент от живота си. Има много красиви и талантливи, но той е посочен! Той е неповторимото нещо, което сме имали ние, защото го заслужаваме”, каза актрисата Татяна Лолова.

Вселена от талант, красота и мъдрост, вселила се завинаги в любимия си театър - с тези думи го изпратиха колегите му.

„Той е Цар Лъв в българския театър, на тази земя, която е пълна с мишки. Горд и усмихнат”, сподели актьорът Христо Мутафчиев.

„Стефан беше истина и любов. Знам, че Бог му е отредил светло място”, каза през сълзи актьорът Стоян Алексиев.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Йосиф Сърчаджиев: Спомен за Стефан Данаилов

Коридорите на Народния театър обаче ще останат завинаги по-студени и по-празни.

„Има раздели, които някак не можеш да приемеш. Аз не мога да си представя, че вече го няма и затова ще го пазя и ще го помня такъв, какъвто е в сърцето ми – усмихнат и добър”, сподели актьорът Владимир Пенев.

Бившият шеф на Българския футболен съюз Вальо Михов сподели, че от дълги години се познават и че са живеели на една улица.

„Съкровеният ми спомен с него и най-пресен беше на книгата му. Прегърна ме и каза – „Утре да си вкъщи“. На другия ден бях в тях. Имаше какво да ми каже. Той ме съветваше и за футбола и за много други неща. Защото и двамата сме наивни. Той беше, аз скоро ще отида при него“, каза той.

„Той обичаше всички и всички го обичаха. Беше Слънце с чувство за хумор, талантлив, красив, прекрасен, добър човек”, каза певицата Йорданка Христова.

Последно сбогом с Мастъра си взеха и колегите му от политическата сцена. С цветя в ръка, на километричната опашка, своя ред да си вземе лично сбогом с легендата на българския театър и кино дойде и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя каза, че ще се вслуша в думите и ще го запомни като актьор, а не като политик.

„Като голям артист и учител за всички нас – така ще го запомня. Днес е тъжен ден, но вярвам че всички ние ще го запомним с неговите роли основно. Той самият казва, че би искал да бъде запомнен като артист. Данаилов беше голям човек, голяма личност и несъмнено голям артист“, каза още тя.

„Мина забележително през политиката с ясни, категорични и мъжки позиции. Нека не е претенциозно, но един от будителите на съвременна България беше той”, каза Георги Първанов, президент на България през периода 2002-2011 г.

„Въпреки смъртта където и да сме, каквото и да правим, ние ще го носим в едно съкровено място в душите си, така че сме заедно. В последните си дни в болничната стая той ми каза: „Не плачи! Каквото и да се случи с мен, продължаваме заедно”. Поклон пред великия, непостижимия и незабравимия Стефан”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Стефан Данаилов не може да бъде вкаран в рамки, за да бъде описан с думи, заяви държавният глава.

„Огромният му принос към българското кино и театър, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици. За мен той беше и човешкото лице на българската политика”, заяви Румен Радев. 

Поклонението пред Ламбо завърши с аплодисменти. Хиляди хора със сълзи в очите се сбогуваха с легендата на българското кино и го аплодираха за последно.

По молба на близките на актьора поклонението не приключи, докато и последният желаещ не постави цветето си пред портрета му.

„Ничия земя”: В памет на Ламбо (ВИДЕО)

Мастъра, както го наричат неговите студенти, ще бъде запомнен със своите над 150 роли в киното, театъра и телевизията. 

Изигра и ключова роля в политиката – като депутат в няколко Народни събрания и министър на културата в периода 2005 - 2009 г.

Носител е на десетки престижни награди, сред които и най-високото отличие на държавата – Орден „Стара планина”.

Стефан Данаилов - човекът, актьорът, политикът, вдъхновение за поколения български артисти (ОБЗОР)

Стефан Данаилов си отиде миналата сряда, дни преди да навърши 77 години. В началото на ноември той беше приет по спешност във ВМА и поставен в медикаментозна кома, но не успя да спечели битката за живот. Актьорът ще бъде погребан във вторник в тесен семеен кръг. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook