Премиерът представя приоритетите на страната ни за справяне с проблема

 „Точката, от която няма връщане назад”. С това послание в мадрид започна двуседмична среща за климата. Политически лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов обсъждат как да намалят вредните емисии.

„Уважаеми Педро, искам да те поздравя с изключително добрата организация и тази иновативност, която за първи път видяхме. Всички автомобили, с които участвате, с които превозвате делегациите, са на 100% електрически. и по никакъв начин не замърсяваме въздуха в Мадрид”.

Така премиерът Борисов започна речта си пред делегатите. И побърза да обяви - в страни като България и Полша, където въглищата имат висок дял на потребление, ще са нужни повече инвестиции и активни социални мерки. Борисов обърна внимание, че проблемът с климатичните изменения не трябва да е в дневния ред единствено на ЕС. „Защото комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата”, коментира премиерът.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Целта на двете седмици преговори е да бъдат препотвърдени ангажиментите от Парижкото споразумение за климата на фона на природни бедствия и катаклизми през последните месеци. „Сложихме планетата на колене. Сега трябва драматично да променим начина, по който правим всичко и да революционализираме подхода си”, коментира Шарл Мишел, президент на Европейския съвет.

Борисов ще участва в конференция по изменение на климата в Мадрид

 „Ако не променим бързо начина си на живот, застрашаваме самия живот”, каза Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

За участниците в срещата надеждата е глобалното затопляне да се ограничи до +2 градуса по Целзий, или дори до +1,5 градус спрямо прединдустриалната епоха.

Спасяване на Парижкото споразумение за климата е сред основните цели на конференцията. Със сегашните темпове на замърсяване обаче ангажиментите за задържане на глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзии изглеждат трудни за изпълнение. В навечерието на световния форум, генералният секретар на ООН предупреди, че постигнатото досега е крайно недостатъчно.

„Съвсем скоро климатичните промени няма да бъдат повече дългосрочен проблем. Вече се сблъскваме с глобалната криза с климата и точката, от която няма връщане, вече не е отвъд хоризонта. Тя е в полезрението ни и ни връхлита”,  заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той призова човечеството да прекрати войната срещу природата и изрази убеденост, че това е възможно.

„Това, което липсва е политическа воля. Политическа воля да се въведе такса за въглищата, политическа воля да се спрат субсидиите за изкопаемите горива”, добави Гутериш.

Позицията на България ще бъде представена по време на конференцията от премиера Бойко Борисов. Страната ни поддържа становището, че Европейският съюз не може да се справи самостоятелно с проблема, без активно участие на големи страни замърсители като Китай, Индия и САЩ.

Мадрид трябваше да организира форума по спешност, само за няколко седмици. Чили се отказа от домакинство заради продължаващата повече от 40 дни социална криза и протести.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook