Тя беше въведена преди 6 месеца от русенска фирма

Преди половин година NOVA разказа за един интересен експеримент в Русе. Собственик на консултантска фирма въведе четиридневна работна седмица, като запази заплатите и бонусите на служителите си.

Шест месеца по-късно експериментът е оценен не просто като положителен, а и като единственият възможен начин на работа в тази фирма.

Четиридневна работна седмица - възможна ли е у нас?

Когато през юли Петър Петев решава служителите му в офисите в Русе и Бургас да почиват с един ден повече през седмицата, не е много сигурен за резултата. Днес вече няма никакво колебание - ползите от 4-дневната работна седмица са безспорни.

„Спокойно можем да отчетем експеримента като успешен, тъй като работата не изостава, а атмосферата в офиса е невероятна”, споделя Петев. Той не намира недостатъци в този модел, защото колегите му сами си правят графика за почивките.

„Имаме постоянно присъствие в офиса, но пък хората се редуват. Понякога сливат петък с понеделника от едната и от другата седмица и им стават дори четири почивни дни”, обяснява бизнесменът.

Стрес и преумора водят света към четиридневна работна седмица

Въпреки по-малкото работни дни, заплатите и отпуските на служителите във фирмата не са намалени, а бонусите дори са се увеличили.

„Имаме система, по която възнаграждаваме експертите по повод на конкретна работа, определено меропроиятие с по-голям интензитет на натоварването, така че нищо не се е променило”, обяснява директорът на фирмата.

Служителите в офиса вече дори и не могат да си помислят, че ще се върнат към стандартната работна седмица.

„Даже не стои на дневен ред въпросът за отмяна на този начин на определяне на работното време”, категоричен е шефът.

Служителите са доволни не само, че успяват да се справят с планираните си задачи за по-кратък период, но и защото им остава време за развлечения и хобита.

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.