"Дай Боже да вали сняг, непрекъснато ще го чистим, но да напълни язовирите", коментира премиерът Бойко Борисов

Емил Костадинов е новият областен управител на Перник. Той бе избран от правителството, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на досегашния губернатор Ирена Соколова.  До момента той беше кмет на кметство „Изток” в града.

Повод за рокадата стана водният режим в областта. А правителството предприе мерки срещу безводието. "Ние, когато направим грешка, си я понасяме по един начин. Освобождаваме Ирена Соколова, назначаваме Емил Костадинов. Трябва много ясна стратегия за безводието. Дай Боже да вали сняг, непрекъснато ще го чистим, но да напълни язовирите. Преди с наводненията, сега с безводието", коментира премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет в сряда.

“След пломбирането на помпена станция притокът към язовира е два пъти по-голям. На пречиствателната станция е имало сложени лепенки за прекратяване на подаването на вода към промишленити предприятия, основно "Топлофикация" и "Стомана”, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

А стратегия има. Регионалният министър докладва, че краткосрочните мерки вече дават резултат. 

„Това, което беше насрочено като краткосрочни мерки - да се насочат допълнителни количества от владайския канал за запълване на язовир „Студена”. С помощта на „Софийска вода” обходихме набелязаната територия и имаме допълнителни количества вода, които се насочват към язовира”, каза регионалният министър Петя Аврамова.

След извънредна проверка беше установено, че нерегламентирано се отклонява вода за Радомир. Дори и със закъснение, институциите се задействаха, а заключението - почти са изравнени притока и разхода на вода.

 

Заради режима са зачестили авариите по ВиК мрежата. А правителството вече отпусна 2 милиона и 700 хиляди лева за реконструкция на пречиствателната станция на Перник. В дългосрочен план ще се търси алтернативно захранване - чрез допълнително сондиране или карстови пещери.

От регионалната здравна инспекция в Перник алармират, че заради промяната в качеството на водата е възможно да се повиши рискът от епидемии.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.