Това се очерта на лондонската среща на Алианса, обясни бившият външен министър

“Руският шпионаж не е случайност. Той е добре планирана мащабна, глобална операция. Не може да се говори за никакви случайности”, това заяви в ефира на „Здравей,България” бившият външен министър Соломон Паси.

Русия обяви български дипломат за персона нон грата

„Понеже стана дума за НАТО, защото Русия беше в центъра на вниманието. Добрата новина е, че България влезе в клуб 2% - това бяха държавите, поканени от Тръмп на обяд, по повод на това, че са постигнали целта 2% от БВП. Това е нещо като натовския Шенген. Ще се взимат важни решения занапред и България е влязла в тази ексклузивна група.Аз не хваля правителства за щяло и нещяло, но този път трябва да се отдаде значимото на тези, които направиха сделката за F-16”, каза още той.

СРЕЩАТА НА НАТО: Въпреки различията, лидерите се споразумяха за финансирането (ОБЗОР)

„Никой не ни пречи да произвеждаме и да продаваме. Това е една много благородна кауза. Атлантическият клуб не веднъж е подкрепял военната индустрия в България, защото ние сме били и отново можем да се превърнем в износител на такава продукция”, смята Паси.

„Военните разходи са част от охраната, а не част от социалните придобивки. Това го прави всяка държава. В НАТО работи член 5, който казва, че ако една държава е нападната, това означава, че всички държави са нападнати и те като един оказват защита на тази държава”, обясни бившият външен министър.

„Всъщност това, което в лондонската среща се очерта, е, че най-голямата заплаха за НАТО се очертава президентът Путин, той се приравнява към терористичната заплаха. За това беше казано, че трябва НАТО към Русия да се отнесе с масивна отбрана и диалог”, смята Соломон Паси.

„Не е толкова страшно, че Руската федерация изгони български дипломат от посолството ни в Москва. Мярката е ответна реакция на решението на България да обяви за персона нон-грата руски дипломат в края на октомври”, каза още Паси. Според него обаче, има много по-голям проблем в тези отношения.

"Путин е благодарен, че България пуска руски самолети за Сърбия, където на 30 км. от българската граница е най-голямата шпионска база на Русия на Балканите", заяви още бившият министър. 

Още от разговора със Соломон Паси гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook