До 2024 година Европа и Канада ще инвестират 400 милиарда долара за защита

Срещата на върха на НАТО в Лондон приключи с разбирателство, въпреки острите реплики между лидерите от Алианса.  До 2024 година Eвропа и Kанада ще инвестират 400 милиарда долара за защита. НАТО ще продължи да търси и диалог с Русия.

Един за всички, всички за един. Въпреки различията 29-мата първи се обединиха около мотото на мускетарите. Член пети от Вашингтонския договор беше потвърден - ако един бъде нападнат, всички ще го защитят. Взе се и решение съюзниците да имат готовност  в рамките на 30 дни НАТО да може да разположи, където и да е по света 30 боеспособни батальона, 30 ескадрили и 30 кораба. Алиансът прие плановете за защита на Полша и Прибалтийските републики и насочи поглед към въоръжаването на Китай.

Лидерите на НАТО потвърдиха ангажимента си за военни разходи

„Всички лидери бяха категорични ние оставаме един за всички и всички за един. Ние сме 29 държави с различна история, нормално е да имаме различия. Tова, което доказахме днес, е, че се адаптираме.НАТО не винаги е толкова добър в риториката, но винаги е добър в действията”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ако някой от нас бъде нападнат, то всички ще отидем да го защитаваме. Историята показва, че мирът не може да бъде приеман като даденост. Ние трябва да се подсигурим, че нашите дела, са същите като думите ни”, категоричен е министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън.

Столтенберг: С-400 никога няма да бъде интегрирана в НАТО

„От тази среща може да се констатира, че ЕС и Канада възприеха аргументите на САЩ, че са необходими повече средства за отбрана”, смята министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

А страната ни едва ли ще успее да задържи високите инвестиции в отбрана от тази година и следващата.  За това президентът иска САЩ да подкрепят държавите, които купуват.

„Ако ти си силна икономика, високотехнологична, която произвежда военно оборудване за своите собствени нужди и за експорт, когато инвестираш в модернизации, всичките пари отиват в твоята икономика, в твоите хора, и не подлагат на натиск социалната система. Аз не вижда бъдещето на Алианса като съюз между производители и клиенти. Аз виждам бъдещето на Алианса като партньори”, заяви Румен Радев.

Радев: Разходите ни за отбрана натоварват социалните ни системи

Алиансът остава отворен за преговори с Русия и се ангажира да привлече Китай към механизма за контрол на въоръжението

 „ Имаме нужда от по-добри отношения с Русия, ако не успеем да постигнем по-добри отношения, трябва да сме по-добре подготвени, с повече учения, с повече присъствие, ние вярваме в добия диалог с Русия. Преди няколко седмици те представиха ракети, които могат да достигнат Европа. Ние трябва да започнем да разберем как да включим Китай в програмата за контрол на въоръжението”, смята Столтенберг .

Следващата среща на НАТО ще през 2021 година.

Десислава Радева закачи българска шевица на елхата на „Даунинг стрийт” 10 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снощи в двореца при кралицата, съвпадение или не, първите по инвестиции в сигурност за тази година седяха един до друг на първи ред, а именно президентите Радев и Тръмп. След това на официалната вечеря на „Даунинг стрийт” 10 Съпругата на Румен Радев – Деси Радева закачи коледна топка с българска шевица на елхата отвън и още една вътре, на която пише България.

Тръмп отмени пресконференцията си след срещата на върха, нарече Трюдо "двуличен" (ВИДЕО)

А президентът Доналд Тръмп си ръгна от срещата огорчен, след като беше публикуван материал, в който Трюдо, Макрон, Джонсън и Рьоте го обсъждат неуважително.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.