Напрежението възникна след излъчването на кадри, на които се вижда как канадският премиер му се подиграва

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени планирана заключителна пресконференция, насрочена след срещата на върха на НАТО, след два дни на остри спорове със съюзници. "Когато приключат днешните срещи, ще се отправя обратно към Вашингтон. Няма да правим пресконференция при закриването на НАТО, защото направихме толкова много през последните два дни. Безопасни пътувания за всички!", написа Тръмп в Twitter. 

Междувременно американският президент не скри гнева си към "двуличния" премиер на Канада Джъстин Трюдо. Предисторията: по време на двата си дни на срещата на върха на НАТО в близост до Лондон Тръмп многократно участва в продължителни сесии за въпроси и отговори от страна на репортери. Това отне толкова време, че неговите колеги лидери, включително и канадският премиер, бяха заснети как се подиграват с него.

Кадри, заснети по време на приема, даден вчера в Бъкингамския дворец в чест на лидерите на страните от НАТО документират, както изглежда, че Еманюел Макрон, Джъстин Трюдо и Борис Джонсън се шегуват за сметка на Тръмп, предадоха по-рано световните агенции.

От кадрите се вижда как по време на оживен разговор, в който участват също холандският премиер Марк Рюте и британската принцеса Анна, Джонсън пита Макрон защо е закъснял за приема. Вместо Макрон Трюдо отговаря на въпроса и казва, че Макрон е закъснял, защото е трябвало да участва в продължила неочаквано дълго непланирана пресконференция заедно с Тръмп. Както и на предишната среща на върха и този път Тръмп пренебрегна протокола и използва публичните прояви със съюзнически лидери, за да отговаря на въпроси на представители на международните медии.

По повод на продължилата 40 минути непланирана пресконференция на Тръмп, Трюдо с усмивка казва на кадрите, излъчени по канадската телевизия, че хората от екипа на Тръмп направо са зяпнали от изненада.

"Намирам го за много приятен човек, но истината е, че му казах директно, че не плаща два процента (за отбрана) и виждам, че не е много радостен по този повод. Той не плаща два процента, а трябва да плаща два процента. Канада има пари", каза Тръмп за Трюдо във връзка с темата за разходите за отбрана на страните членки на НАТО, които според американския президент трябва а са поне 2 % от БВП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.