Това съобщават от посолството на САЩ в България

Екип от експерти по ядрени и изкопаеми горива от Държавния департамент и от Департамента по енергетика на САЩ са на посещение в България от 8 до 13 декември. Делегацията е предвождана от заместник-помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Гензър. Това съобщават от посолството на САЩ в България.

Борисов се среща с американски енергийни експерти

„Това, че екип от наши енергийни експерти пристигна в България толкова скоро, след като министър-председателят на България и президентът на Съединените щати се срещнаха в Белия дом, е знак за ангажимента на Америка към Рамката за стратегическо партньорство между САЩ и България. Екипът от американски енергийни експерти е в България, за да добие по-добра представа как можем да участваме в усилията на България да се превърне в енергиен хъб. Нашият екип разглежда широк спектър от пазарно-ориентирани възможности, които биха подкрепили нашата обща цел за диверсифициране на българския енергиен сектор“, заяви Джъстин Фридман, заместник-посланик на САЩ.

Преди две седмици президентът Тръмп и министър-председателят Борисов постигнаха съгласие, че Съединените щати ще изпратят технически екип, който ще работи със своите български колеги в проучването на възможности за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената. Пристигането на този американски екип е пряк резултат от споразумението между двамата лидери, съобщават още от посолството.

Борисов, Херо Мустафа и Заев на борда на US самолетоносача "Хари Труман"(ВИДЕО+СНИМКИ)

Експертната делегация посещава обекти и съоръжения, свързани с енергетиката, включително в Козлодуй, Белене и Източномаришкия басейн. Екипът също така провежда срещи с министър-председателя Борисов, заместник министър-председателя Дончев, министъра на енергетиката Петкова, представители на български правителствени агенции и представители на частния сектор.

Целта на посещението е да бъдат проучени всички възможности за гарантиране на безопасно, сигурно, диверсифицирано и чисто енергийно бъдеще на България, основано изцяло на икономически и търговски принципи.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си