Според Нинова всички 27 депутати, които не са се съобразили с партийното решение, ще понесат лична отговорност

Избирането на Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия доведе до напрежение в БСП. В официална позиция Корнелия Нинова обяснява, че всички 27 депутати, които не са се съобразили с партийното решение и са подкрепили Цацаров, ще понесат лична отговорност.

„Имаше около 3-4 мнения на заседанието на групата и аз очаквах, че може да се случи с трима-четирима, но с толкова –не”, посочи зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов.

Един от опонентите на Нинова Антон Кутев видя възможност за атака. „Аз очаквам трусове в БСП, но не заради това гласуване, а заради цялостна политика. Не е изключено разцепление на групата, но това няма да бъде по повод на това гласуване. За разцепление на групата има много по-дълбоки основания”, каза Кутев.

„Разцепление е силна дума, има хора с различно мнение, видяхте го при гласуването”, добави Корнелия Нинова.

ВСС прие оставката на Цацаров като главен прокурор

„В никакъв случай тези 27 гласа не означават бламиране на лидера и на ръководството. Знам как тези колеги се държат на други заседания и с други решения”, допълни Христо Проданов.

Гласувалите за Цацаров не се притесняват от решението си. „Няма как да не подкрепя такава кандидатура, защото смятам, че тя е важна за развитието на тази институция”, заяви Георги Търновалийски.

Дали ще има санкции за онези 27 депутати, които изненадаха ръководството с неспазване на партийната воля, ще се обсъжда на заседание на парламентарната група на левицата.