Решението бе взето след среща с премиера и четирима министри

Медицинските сестри събират палатковия лагер пред Mинистерския съвет.

Тази вечер повече от 2 часа те разговаряха с премиера, вицепремиерът Томислав Дончев  и министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на трудна и социалната политика - Кирил Ананиев, Младен Маринов и Деница Сачева. Медицинските специалисти получиха обещания за засилени проверки за злоупотреби в болниците и по-правилно разпределнеие на парите за заплати.

След 30 минути чакане на медицинските сестри, премиерът прие в кабинета си протестиращите от палатковия лагер. А след повече от два часа разговори стана ясно, че в болниците често се случват злоупотреби. И така Бориов незабавно реши - МВР и „Икономическа полиция” влизат в действие с незабавни проверки.

Борисов на среща със здравните работници в МС (ВИДЕО+СНИМКИ)

“Oбещаха ни изключително много проверки н различни институции затова дали се надписват клиничните пътеки и дали има нарушения в лечебните заведения изобщо”, обясни Мая Илиева.

„Най ми е лесно да започнем с корупцията. Най-добре е организирана системата – МВР, полиция. Това ще го направим”, коментира Борисов.

Акцент беше поставен и върху Националния рамков договор за по-прецизно разпределение на заплащането, който трябва дабъде подписан следващата седмица. „Ние пари сме осигурили”, категоричен бе премиерът.

„Ще има ясно разпределение и формиране на разходите за персонал и справедливо разпределение на територията на лечебното заведение”, обеща здравния министър Кирил Ананиев.

Веднага след срещата медицинските работници изразиха задоволство от диалога за здравна реформа, а минути по-късно решиха да вдигнат палатките пред Министерски съвет. Разговорите в посока за реформа ще продължат и следващата седмица.