Днес се проведе заседание на кризисния щаб в града

Обявяват бедствено положение в Перник и региона до дни. Това стана ясно на поредно заседание на кризисния щаб в града. Оттам са поканили представители на „Софийска вода”, за да се обсъди дали водната система на столицата може да се свърже с тази в Перник.

От кризисния щаб в града предполагат, че бедственото положение ще бъде обявено в петък. „Има технически  параметри, които трябва да изпълним. Не да обявим бедственото положение просто заради самото му обявяване.  Прогнозата ми е, че в петък всички тези неща ще бъдат изпълнение и ще обявим бедствено положение”, обясни кметът Станислав Владимиров.

Затягат водния режим в Перник и околните села

Междувременно днес беше ремонтиран кран, от който са се губели 30 литра вода в секунда. „Водната криза няма да се реши в близките 2-3 месеца. С всичките мерки, които се предприемат сега – увеличаване на подаването водно количество, защото сега то е минимално” коментира Камен Каменов, прокурист на ВиК.

„Тази седмица имаме екипи от Враца от Стара Загора, които помагат за отстраняване на аварии, около 6 аварии допълнително на ден”, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Къде изчезва питейната вода на Перник?

От доклад на “Софийска вода”, направен в периода 25-28 ноември става ясно, че около 290 л/сек се подават към индустриалната зона. Тези  количества са над 40% от всичката вода, подавана към града.

Според една от версиите клон 2 върви към „Стомана” Перник, според друга - към два пернишки квартала. Констатирано е и отклоннение от магистралния водопровод от пречиствателната станция за питейна вода към „Стомана индъстри”.

„От „Стомана” имам уверенията, че тази вода, която те са ползвали за промишлени нужди  - арматурата е подменена и е спряна, но има  един друг кран за стомана, който малко обърква дори и специалисти – +има друг кран отзад, там има водомер.  Това е вода, която влиза в „Стомана” да пият работниците и да се къпят – има си водомер. Когато има режим и те попадат в режима”, каза председателят на Общинския съвет Димитър Колев.

Утре местният парламент в Перник заедно с експерти ще обсъждат възможно ли е водопроводната мрежа на София да бъде свързана с тази на Перник. „Водата е национално богатство и първо е на България и на българите и след това започваме да я делим - тази е на перничани, тази е на софиянци”, коментира Колев.

От понеделник Перник е на по-строг режим. Перничани ще имат пода не по 10, а по 8 часа на ден. Зле сме с водата в Перник, трудничко е, като няма вода какво да правим”, сподели Павлина Илиева.