Премиерата е тази вечер

Феновете у нас в очакване на големия финал на "Междузвездни войни". Гала премиерата на последния девети епизод от сагата - "Възходът на Скайуокър" е тази вечер.

1977 е годината, в която филмовата индустрия завинаги се промени - тъй като тогава излиза първият филм от поредицата "Междузвездни войни". 42 години по-късно идва ред на кулминацията, която ще сложи завинаги край на междузвездните приключения на фамилията Скайуокър. Поредицата е на второ място по приходи за всички времена - повече от 9 милиарда долара от продажба на билети. А какво знаем за финала - по него е работено две годни, в лентата има и неизлъчвани кадри от епизода "Силата се пробужда". Именно чрез тях се завръща принцеса Лея, въпреки смъртта на актрисата Кари Фишър през 2016-та.  

КАСОРАЗБИВАЧ: Приходите на "Междузвездни войни" през годините (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)

Данаил Найденов е един от 100-те българи, получили разрешение лично от режисьора Джей Джей Ейбрамс да гледат ексклузивна прожекция на епизода, часове преди премиерата в България. „След филма имаше едни около 15-тина минути, в които бях леко неадекватен. Трудно ми е все още да го осмисля. За 23 години, откакто съм фен, чаках го този момент с нетърпение и в същото време нещо в мен умря. Може би най-добрият завършек на филмова поредица, правен някога”, споделя той.

Последната среща с джедая Люк Скайуокърна Данаил поставя наравно само с една друга - първата. „1996 година бях в първи клас и по една кабелна телевизия един ден случайно след училище попаднах на епизод 4 и вече 23 години съм фен”, разказва още Найденов.

Холивудски звезди гледаха „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър” (ВИДЕО+СНИМКИ)

През тези две десетилетия той обикаля из снимачните площадки по целия свят, където е заснет филмът. Страстта към сагата го превръща и в колекционер - притежава стотици книги, арт албуми и фигурки на героите, някои от които уникални по рода си. Част от тях показва в изложба, разположена пред кинозалата. Магията за Данаил обаче далеч няма да свърши с финала на поредицата.

Финалният епизод е надминал очакванията и на стотиците фенове зад океана, присъствали вчера на първата публична премиера в Холивуд. Почитатели на сагата прекараха няколко дни на палатки пред киносалона, за да видят отблизо любимите си герои. „Абсолютно не можеш да опишеш този филм. Честно казано той напълно взриви съзнанието ми. Не очаквах всички обрати - мислите си, че нещо ще се случи и тогава се случва нещо съвсем различно и невероятно”, коментира Кейт Уилсън.

„Имаше сълзи, имаше толкова много страхотни моменти, видяхме някои от старите актьори. Все още не съм на себе си. Не успявам дори да осмисля видяното”, сподели Ламар Уилсън.

Нищо не обединява хората така, както „Междузвездни войни“, каза след прожекцията режисьорът Джей Джей Ейбрамс. „Искахме да направим така, че след края на филма публиката да усеща в съзнанието си, че това наистина е завършекът на историята, а не, че има някакви вратички, оставени отворени за продължение”, коментира той.

От "Дисни" обаче съобщиха, че все пак планират да продължат продукцията от 2022 година, но с нови герои.