8 години учи балканска музика и след завършването си решава да започне с голямото приключение

Французинът Антьон е влюбен в българската народна музика. Той й посвети една година от живота си на две гуми.

Антьон е млад мъж от провинцията на баските в Югозападна Франция. 8 години учи балканска музика и след завършването си решава да започне с голямото си приключение. 

"Реших да си почина от Западна Европа, да попътувам из света и реших с велосипед да тръгна през Сърбия, Македония, и стигнах до България а след това мисля да отида и до Истанбул с велосипеда и акордеона ми", каза той.

Щом минава българо-македонската граница при Станке Лисичково, Антьон веднага се отправя към Благоевград, за да се срещне с учителя по музика от Хуманитарната гимназия.

"Дойдох, за да стана по-добър, защото не мога да кажа, че свиря добре балканска музика. Да, знам някои акорди, но искам да уча с някого, който е роден тук, и наистина знае как се свири балканска музика, и взимам уроци тук, защото мисля, че това е начинът да  разбереш по най-добрият начин и да научиш българските традиции", заяви Антьон.

Пътуването с велосипед според Антьон не е никак опасно, дори е повече от забавно. Той преминава по около 100 километра, след което винаги почива. Досега в петте си хиляди километра Антьон не се е сблъсквал с никакви проблеми, дори и технически.

"Имам най-добрите гуми, които един велосипедист може да си пожелае. Минах 5 000 км и нито веднъж не спуках гума. Плаши ме да няма сняг на пътя, тогава ще трябва да си купя гуми за сняг, но минах вече през планинската част. Аз физическа подготовка нямам - първите два дни обикновено имаш силна мускулна треска, но след това си готов и ако се събуждаш достатъчно готов сутрин, значи имаш физическа подготовка. Не ме е страх, докато карам велосипеда", добави той.