Момиченцето претърпява сложната операция две седмици след раждането си

Лекари спасиха от ампутация крачето на новородено бебе. Момиченцето претърпя сложната операция само 14 дни след раждането си, а година и половина по-късно вече ходи и се развива напълно нормално.

Всяка стъпка на малката Мирай е сбъднат сън за нейните родители. Момиченцето се ражда през лятото на 2018 г. С близначката й Шерлин се появявяват на бял свят месец по-рано от очакваното. „Само ми се казваше, че бременността ми е рискована и когато се родиха разбрахме за крачето на Мирай”, казва майка им.

ПЪРВОТО БЕБЕ НА 2020-ТА: Пловдивски лекари твърдят, че се е родило при тях минута след полунощ

Случаи като този са изключително сложни, но и рядко срещани в медицината. С него се заема микрохирургът Маргарита Кътева. „По време на вътреутробното развитие на плода настъпва такова увреждане на тъканите, което постепенно, но сигурно води до ампутация на крайника, до самоампутация на крайника”, коментира тя.

Единственият шанс да се предотврати  загубата е била операция и то спешна. Тя обаче криела своите рискове.

„Имаше елемент и на уплаха, все пак се касае за ноовородено бебче. Ние държим съдбата на едно семейство в ръцете си,защото ако то не се оправи, страдат всички около него -  да не говорим за неговата голяма трагедия”, каза още Маргарита Кътева.

Въпреки страховете, родителите на Мирай се доверяват напълно на лекарите. “Аз бях съгласна да се направи всичко за Мирай, защото имах нещо отвътре, че крачето ще се спаси”, каза още майката на бебето.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Предстои втора битка за малката Велина от Бургас

Майчината интуция не я подвежда. Само две седмици след раждането си, бебето е оперирано, а крачето му е спасено. Усилията си обединяват екипите на две столични болници.

„Под микроскопско увеличерние ние успяхме да коргираме крайника, да доизградим тъканите, които вече бяха увредени и да доведем до това днес Мирай да тича спокойно”, каза още Кътева.

Момиченцето прохожда само месец след своята близничка и по нищо не й отстъпва. „Мирай тича, скача и бели прави. Радваме се, много сме щастливи”, коментира майката й.

Щастието си родителите дължат на хората, превърнали в реалност най-смелите им мечти. „Цялата ни надежда беше в доц. Кътева. Тя е нашият ангел спасител, дано има повече хуманни лекари като нея”, каза още майката на Мирай.