Сгради в Букурещ и София са уязвими при земетресения

Устойчиви ли са сградите на Балканите срещу земетресения? Отговорите потърсихме от експерти.

Въпреки статията в американското издание "Ню Йорк таймс", според която строителството от 90-те години на Балканите е некачествено, сеизмолозите успокояват.

„В България след 1987 година има сериозни строителни кодове за проектиране и сградите, които са строени съобразно тези кодове са доста стабилни”, казва Димо Солаков - ръководител на департамент "Сеизмология и сеизмологично инженерство".

„Но това не означава, че всички сгради, които са строени преди 87-ма година не отговарят на сеизмичните изисквания”, обяснява инж. Васил Кърджев – конструктор. И стари и нови, всички сгради могат да са уязвими. Особено ако решим да ги преустроим на своя глава.

Над 10 000 албанци посрещат празниците в палатки след земетресението

„Би трябвало да се притесняват хората, които са живущи в кооперации, в които са правени незаконни преустройства - надстрояване на сгради, използване на таванските помещения за етажи, преустройствата на апартаменти в магазини на партерните етажи. Там трябва да бъде акцентът”, допълва инж. Васил Кърджев.

Важна е и ролята на строителния надзор.

„Да се налагат съответните санкции и да се взимат съответните мерки и то да са навреме, а не след като е построена сградата и да се тюхкаме защо  така се случи”, смята Оник Пилибосиан – домоуправител.

И последно, но не по важност - винаги трябва да проверяваме наличната документация за сградата. „Колкото повече документация има за дадената сграда и тя е изрядна, толкова по-сигурно е това, което е направено”, казва инж. Кърджев.

Репортер: Николай Беремлийски