Здравното министерство и НЗОК били информирани за случая на Кристина още през 2018 г.

Чиновнически спор обрича 20-годишно момиче с рядко заболяване, защотo вече е пълнолетна. Абсурдният случай е от Добрич, а потърпевшата Кристина Петрова е лишена от жизненоважна специализирана храна, струваща над хиляда лева месечно.

По закон тя се осигурява само на непълнолетни болни. Докато Здравното министерство и Здравната каса си прехвърлят топката в отговора на това трябва ли държавата да осигурява храна на Кристина, нейното семейството води битка за спасението й.

„Ако Криси не приема тази храна ще има бавен, но фатален край. Защото тя не може да разгражда белтък, а в тази храна вече има разграден. Де факто тя по този начин си набавя белтъчини. Ако яде обикновена храна в нея се натрупват токсини, които блокират мозъка. Другият вариант е да стои гладна, което пак води до същото”, разказва майката на Кристина Ана Петрова.

Министерството на здравеопазването и Здравната каса търсят изход от ситуацията, но те са информирани за ситуацията още от 2018 година.

НЗОК и здравното министерство в спор за медицинската храна

„Малко преди Криси да навърши 18 години уведомих Здравната каса, че тя има такова заболяване и трябва да се вземе някакво решение. Досега Здравната каса и Министерството водят някакви разговори, допитват се до консултанти. В крайна сметка ние още нямаме тази храна. В момента си я набавяме сами, с лични средства. Една кутия струва 480лв. На нея й трябват три кутии на месец. Аз не работя, работи само бащата на Криси”, обясни Ана Петрова.

От Здравната каса твърдят, че нямат правно основание да плащат за специализирана храна на пълнолетни, с изключение за някои онкоболни. От здравното министерство контрират, че заболяването на 20-годишната жена е включено в специален списък. Той давал възможност напълно или частично специализираната храна да се плаща с пари от бюджета. 

Ана Петрова е опитала да се срещне с шефа на Здравната каса Дечо Дечев, но той няма приемен ден.

Случаят на Кристина не е изолиран. Проблем с набавянето на животоподдържащи хранителни надбавки в България имат много хора, както под, така и над 18 годишна възраст. Това са не само пациенти с редки и нелечими заболявания, но и такива, които при боледуването си стигат до застрашаващо ниско тегло например.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Искра Урумова, Виктория Бояджиева