На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино

На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. То се развива, а за това разказва и режисьорът и продуцент Виктор Божинов, който подготвя екранизация на романа „Чамкория".

„Мисля, че българското кино през последните години започна да стъпва и на втория си крак. Според мен от 1992 година допреди 7-8 години българското кино беше на един крак. Радостно е, че последните години започнаха да се произвеждат повече български филми. От своя страна, това дава своя резултат. Зрителите говорят за български филми, търсят ги в кината", заяви той в ефира на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Виктор Божинов: В „Пътят на честта” успяхме да ангажираме нови лица

„Заедно с тази линия на по-открито и по-достъпно кино, се увеличиха успехите на българското кино по международни фестивали. Смятам, че тези две течения не могат едно без друго”, категоричен е Божинов.

„Истината е, че финансирането в българското кино е много сложен процес. Субсидиите, които отделя държавата през Националния филмов център, са част от финансирането. Ставаме свидетели на това, че много хора, които имат желание, се опитват да финансират филми чрез намирането на други финансови средства, което коства някакъв вид реклама в определения филм. Смятам, че това, което отделя държавата за кино, има нужда от движение напред. Киното е доста скъпо начинание”, каза още режисьорът.

Създателите на филма "Възвишение" - за свободата и родината

„Процесът върви. На есенна сесия проектът получи субсидия за развитие на сценария. „Чамкория” е много сложен и скъп проект. Да възстановиш 1925 - 1928 година е достатъчно пълноценно и скъпо начинание. Смятам, че трябва да се правят исторически филми.  Трябва да се вади поука от историята. Надявам се, че ще се появят меценати, които да застанат зад този голям проект. Всичко тепърва се развива”, разказа Божинов.