Те бяха необходими, за да се изчистят отношенията, смята съпредседателят на ПГ на ОП

„На Коалиционния съвет се поставиха доста тежки въпроси, но това е част от необходимото, за да бъдат изчистени отношенията и да се гради доверие”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” съпредседателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов.

„Тежките въпроси, които се поставиха от нас, са свързани с фигурата на министъра в оставка Нено Димов”, потвърди Искрен Веселинов.

Според него Димов се натоварва „с вина, за която са работили десетки длъжностни лица в продължение на много години”. Така се е стигнало до настоящото положение с водопреносната мрежа на Перник, генерират се огромни загуби и накрая „се търси удобен виновен”.

ГЕРБ и Патриотите предлагат Емил Димитров-Ревизоро за нов екоминистър

„Носенето на политическа отговорност се решава в политически формат. Това, което се случва в Перник, е върхът на айсберга на една недостатъчно ресурсно обезпечена политика във ВиК сектора, която продължава 20 години”, коментира Веселинов.

Той прогнозира оправдателна присъда за Нено Димов. „Безспорно не може да управлява министерството от ареста. Логично беше да бъде направена промяна в състава на правителството, но не приемаме да бъде изкупителна жертва”, заяви Веселинов.

Емил Димитров-Ревизоро: Фирми като „Стомана“–Перник трябва да си изградят собствени водоизточници

Според него, наред с тежкия разговор на тема „отговорност”, имало и позитивна част. „Приехме определена посока в кризата с управлението на Министерството на околната среда и водите. Второ, говорихме си за важните неща, които трябва да се свършат до края на мандата и да заработи по-активно коалицията”, каза още Веселинов.

Той заяви, че преди разговорите на Коалиционния съвет с ГЕРБ, „Обединените патриоти” са се видели и са разговаряли. „Ние отиваме там като две страни – „Обединени патриоти” и ГЕРБ”,

 „Мога да кажа, че отговорността за празния язовир край Перник не е еднолично на Нено Димов. Ако изобщо е виновен, той е сред последните виновници”, коментира съпредседателят на ПГ на ОП. Той отрече неговото име да е било коментирано за министър.

Сред качествата на Емил Димитров, който е номиниран за пост, Веселинов посочи административния му опит и „доказан характер да се бори с нередности”.