Коментар от политолога доц. Румяна Коларова

Задочният спор между главния прокурор и президента нанася щета върху Румен Радев. Това мнение изрази в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” политологът доц. Румяна Коларова.

„Има една папка с информация, която е налична и всички факти в нея се знаеха и преди той да встъпи в длъжност. Ситуацията е такава, че една година ние ще гледаме това. Тече подготовка за изборите”, коментира Коларова.

Радев: Атаките срещу мен и семейството ми вече придобиват уродливи измерения

„Доколкото мога да разбера, проблемът е дали президентът е имал право да назначи Радева на дадена длъжност, след като тя е била само за военизирани лица. Истината е, че това не е първият президент, спрямо който се инициират следствени действия”, казва Коларова.

„Законите и правните норми повеляват такива разузнавателни средства да не се публикуват. От гледна точка на ситуацията Радев влезе в капана. Той поиска конкретни доказателства по искането на прокуратурата и ги получи”, допълва Коларова.

Прокуратурата прекратява всякакви контакти с президентството

Според нея обаче темата за президента не е най-актуалната в момента.

„Може би вчера е изглеждало, че най-актуални ще бъдат темите за сблъсъка между президента и главния прокурор и тази за вота на недоверие, но това не е така. Днес ни засипват други теми, като едната е свързана с главния прокурор, а именно тази за разследването срещу Божков. Протестът на „Орлов мост” смятам за по-гореща тема и от вота на недоверие. Виждаме една каскада от събития, като едното засипва другото”, казва Коларова.

Защо бяха пуснати записи от СРС-та с вероятното участие на Радев?

Коларова коментира още, че профилът на новия главен прокурор няма да е като този на стария.