На бунт заради тоново отпадъци

Напрежение в Батак. Масовото недоволство на жителите е срещу стоварването на тонове италиански боклук в пустеещия бивш военен завод в града. Депонирането се извършва от казанлъшка фирма, която е получила разрешение от регионалната екоинспекция в Пазарджик за изпълнението на тази дейност. Оказа се, че по документи фирмата си е извоювала право да депонира 6 пъти повече отпадъци, отколкото самата община Батак може да генерира за цялата година.

Над 250 тона отпадъци, внесени от Италия,тихомълком са били складирани в бившия военен завод, който е изоставен и не се охранява. Според жителите на града освен текстилни изрески, стари обувки и чанти, балите съдържат токсични и канцерогенни материали.

Глобяват жителите на блок "Кармен" в Казанлък (ВИДЕО)

Хората твърдят, че отпадъците са депонирани в халето преди месеца без те да бъдат предупредени  и без тяхно съгласие. Заводът, превърнат в сметище е само на 100 метра от първите къщи в града.

Спират принудително изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ (ВИДЕО)

„Според нас тук има много опасни и канцерогенни отпадъци, които ще замърсят много въздуха. Мислим, че мястото на тези боклуци не е тук, тъй като тук има хора, които искат да живеят в една нормална среда”, разказват протестиращи.

„За съжаление за опасния отпадък, който застрашава околната среда разбрахме от Facebook. Преди време беше обявено, че тук в Батак имаме най-чистия въздух. Тук сме малко хора, но какво означава това, че трябва да умрем ли?”, питат протестиращите.

Според тях се вижда, че складираният отпадък не е индустриален. Те допълват, че ги притеснява и фактът, че никой не охранява мястото.

Апелативната прокуратура поема делото за 25-те контейнера с отпадъци от Италия

„По-добре да го запалим и да го няма. След като направихме завода сметище, по-добре да го няма… и него и боклука”, допълват протестиращите граждани.

От местната кметска администрация твърдят, че не са били уведомени за намерението на фирмата от Казанлък,която е наела бившите помещения на завода. Разбрали от интернет и в момента атакуват разрешителното в съда.

„Чакаме решение на Върховния административен съд за отмяна на решението на министъра на околната среда и водите и оттам нататък съответно да падне и това решение на РИОСВ”, коментира зам.-кметът на Община Батак Георги Харизанов.

От РИОСВ - Пазарджик издали разрешението на казанлъшката фирма твърдят в писмо до Нова, че отпадъците не са опасни и не застрашават живота и здравето на хората. Въпреки това на фирмата ще бъде съставен акт в размер от 7 до 20 хиляди лева, тъй като  боклуците били разпилени пред склада. Собственикът на фирмата заяви, че заради напрежението в града още в понеделник ще изнесе отпадъците от Батак.

Заради създалото се напрежение фирмата складираща боклука обещава, че още понеделник ще започне да извозва отпадъците на друго място.

“Наел съм пазарджишка фирма, която ще ми извози в друг склад парцалите и ще се махна от Батак да не им преча на хората. Така че почвам от понеделник” заяви собственикът на отпадъците, Спас Маринов.

Той не уточни къде ще ги складира. Целта му била да ги продаде за изгаряне.

От РИОС Пазарджик казват, че съдържанието не е опасно, но на фирмата ще бъде съставен акт заради разхвърлените текстилни вълна от балите. Глобата е от 7 до 20 хиляди лева.