„Китайската страна в момента е полупарализирана”, смята Цън Цон

Няколко часа след началото на разпродажбите на борсите в Китай основният борсов индикатор в Шанхай загуби 8%. Часове по-късно търговията беше преустановена поради опасения от настъпване на паника и сериозни сривове. Забелязват се понижения и в стоковите пазари. Какви ще са икономическите измерения на коронавируса в Китай в студиото на „Плюс-минус” темата коментира предприемачът Цън Цон. 

„Китайското правителство направи изявления по темата още преди няколко седмици. Стана ясно, че се очаква много слабо първо тримесечие през тази година. Според мен вирусът ще даде отражение и на второто икономическо тримесечие, тъй като няма как нещата да се развият толкова бързо. Китайската страна в момента е полупарализирана”, заяви Цон. 

Какви са икономическите щети от коронавируса?

„Виждаме празни улици и неработещи предприятия. Всеки може да се досети, че ситуацията е много сериозна. Инвеститорите са притеснени. Оптимистичните очаквания за ръст на икономиката са за 4-5%. Златната ера на растеж за Китай е вече отминала”, добавя предприемачът. 

Всичко, което трябва да знаем за коронавируса

„Местни фирми и чуждестранни компании в Китай остават затворени. Работещите в Шанхай трябва да почиват поне до 9 февруари и всеки да работи от вкъщи. Големите технологични и автомобилни компании, кафенета и супермаркети са преустановили дейност до второ нареждане”, посочи още Цон.  

България обяви 4-та степен на опасност заради коронавируса (ОБЗОР)

„За първи път от 70 години в Китай има градове под карантина. Затова е съвсем нормално хората да се притесняват. Статистиките, които се разпространяват от китайските власти, също са приемани с недоверие”, заключи Цън Цон. 

Целия разговор с Цън Цон гледайте във видеото.