Старши инспектор Божил Тодоров е пожарникар от 18 г., но този ден помни ясно

Да спасиш над 60 души от огнен капан за секунди. За професионалната си работа, граничеща с героизъм, при пожара в психиатрията в Пловдив, старши инспектор Божил Тодоров получи отличие в конкурса „Пожарникар на годината”.

28 март 2019 г. Божил Тодоров е пожарникар от 18 години, но точно този ден помни ясно. Затова и днес го аплодират. Докато е на смяна с колегите му, идва сигнал за голям пожар в психиатрията в Пловдив. "При пристигане на място се завари доста тежка обстановка. Цялото помещение беше задимено. Трябваше да се евакуират, имаше над 60 пациента, които психически бяха недобре", каза Божил Тодоров от Първа районна служба ПБЗН - Пловдив.

ПОЖАРНИКАР НА ГОДИНАТА: Наградиха огнеборци, спасили десетки през 2017 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тодоров е началник на групата и успява така да координира огнеборците, че въпреки състоянието на хората, да бъдат изведени бързо. Буквално за секунди, но въпреки това не се смята за герой. "Лошото на този пожар, че имахме и три жертви, които нямаше как да спасят колегите и да ги спасим", каза още Тодоров.

Приема отличието на само за себе си, а като оценка за работата на 68-те пожарникари, на които е началник. "Tова означава, че сме си свършили работата префектно през миналата година", заяви Божил. 

По стъпките на Божил Тодоров вече са тръгнали и двама младежи от Родозем. Те също са сред отличените за геройство.

Влезли в огнен капан, за да спасят възрастна жена. Благодарение на момчетата, днес самотната жена е жива и здрава. Те са взели твърдо решение - да станат част от екипа на пожарникарите в Смолянско