Инвестицията е сериозна, защото всеки орнамент се изработва ръчно

Най-студеният ден от началото на зимата, завършваме със заявка за обновление. Тя е от стария град на Пловдив. След европейската щафета, той си остава център на културното наследство. Поддръжката и реновирането на сградите обаче е трудна и отговорна задача.

Една от перлите на тютюневата индустрия в Пловдив – фабриката за пури в полите на Сахат тепе беше една от опасните сгради през последните 30 години. Новите собственици обаче са се заели със задачата да я възстановят. Това е един от най-мащабните обекти, които се реновират в момента и е поверен в ръцете на архитект Славена Русева. „Заехме се с нелеката задача. Аз съм пловдичанка и искам да оставя нещо на града си”, каза архитектът Славена.

Започват мащабни ремонти в Пловдив

Инвестицията е сериозна, защото всеки орнамент се изработва ръчно, а мазилката е същата, с която се реставрират сградите, паметници на културата в Австрия. “Едно от условията на Института за недвижимо културно наследство... да бъде запазена фасадата на обекта, това ни затрудни", каза още реконструкторът Лъчезар Митовски.

Проектантите са направили отливки на всички корнизи и характерни орнаменти на сградата, за да ги съхранят при строителството. "Пловдивчани забелязват, че през последните години все повече стари сгради са реставрирани в стария им вид", заяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

От Община Пловдив отчитат, че намалява само две опасните сгради в центъра заради увеличения темп на реставриране на зданията в Стария град. 70 сгради в защитени зони са подготвени за реновиране и саниране.

Репортер: Илиян Велков