Сервират ли ни стара храна в ресторанти в зимни курорти?

Храни с изтекъл срок на годност и лоша хигиена в част от ресторантите по зимните ни курорти откриха проверките в началото на сезона. Какво има в ол инклузива, който ни предлагат в хотелите? И сервират ли ни стара храна в ресторантите? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

През последния месец контролните органи се натъкват на близо 700 кг храни с изтекъл срок на годност в зимните ни курорти. Проверките откриват и други нарушения - неправилно съхранение, неизяснен произход на продуктите и лоша хигиена.

Защо поскъпват основни хранителни продукти?

При последната си зимна почивка в хотел на ол инклузив в планината, туристката Невена Павлова забелязва, че в платата има остатъчна храна от предишните дни. Затова вече избягва шведските маси, когато резервира места в курортите ни.

„Избираме само закуска. Обядваме и вечеряме на други места. Много рядко ползваме услугата ол инклузив у нас”, разказа Невена.

ФАЛШИВА ТРЕВОГА: Месото за дюнери у нас не се промива с белина (ВИДЕО)

Според туристите, при пълните пакети на обслужване в зимните ни курорти, цената не отговаря на качеството, което се предлага.

„В ресторантите постоянно се блъскаш, няма достатъчно храна, а менюто е еднообразно. Няма нищо общо например с Турция”, каза друг турист.

Жена уби мъжа си, казал й, че не готви вкусно

Потвърждава го и шеф Жоро Иванов, готвил за почти всичките ни президенти. В практиката си е виждал всякакви кулинарни интерпретации.

„При всички случаи олинклузивът трябва да се базира на европейския опит. Не трябва да се появяват нещата от закуска във вечерята или от вечерята в другия обяд и т.н.”, поясни Иванов.

Ден хранене на пълен пакет за хотелиерите струва между 3 и 5 лв. за турист, пресмята шеф Жоро Иванов. Затова и често готвачите в този тип ресторанти са принудени да експериментират в кухнята. А зад пищните трапези се крият нискокачествени продукти, договаряни на изключително ниски цени още преди сезона да е започнал.

Храни, които няма да ядем заради климатичните промени (ГАЛЕРИЯ)

„Като се получи такова задание, че трябва да получиш колбас за 1-1.20 лв. за кг и сирене, което да не е повече от 3-3.5 лв. за кг, вие сами може да си направите извода какъв продукт е това. Нискобюджетните продукти, които са направени с транс мазнини и какви ли не неща вътре, трябва да се забранят напълно”, каза Иванов.

Храната с много фибри пази от вредните токсини

 Подобни експерименти в кухнята могат да се окажат и опасни за здравето ни, категорични са експертите.

„Мисля, че дори и най-дребната сметка ще покаже, че с 5 лв. на ден не могат да се храним с качествени храни. Този сектор винаги е бил рисков и вие знаете, че почти няма месец, в който няма случай на натравяне на турист”, каза д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

 Ресторантьорите твърдят, че тези практики отдавна са в миналото. И че за да са конкуренти, те не могат да си позволят да сервират вече предлагана храна.

Можем ли да разпознаем дали ни сервират стара храна – гледайте във видеото.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.