Това очаква ЕК, обяви еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей

Eвропейската комисия очаква Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз преди началото на май. Това обяви пред Европейския парламент еврокомисарят по разширяването и съседството Оливер Вархей.

Има и проектопрепрепоръка, която призовава държавите-членки незабавно да започнат преговори със Северна Македония и Албания и да признаят негативните последици от отлагането на решението през октомври.  Тя е написана от Тонино Пицула, докладчик на Европейския парламент за срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои през май и трябва да бъде приета преди срещата на върха на Европейския съюз през март.

 

Захариева: Новата методология не трябва да спира преговорите на Македония с ЕС

Миналата есен страните членки не успяха да постигнат съгласие за начало за преговорите със Скопие и Тирана. Основна пречка тогава се оказаха Франция, Нидерландия и Дания, които настояха за нови правила при воденето на преговори. Еврокомисията вече представи предложенията за промяна, като акцент се поставя върху върховенство на закона. Потвърждава се и европейската перспектива за Скопие и Тирана.

Северна Македония: Без България интеграцията ни в ЕС ще е по-трудна

"Приоритетът на тази Комисия е да засили напредъка на Западните Балкани, като запазваме ясна перспектива за бъдещето присъединяване. Еврокомисията потвърждава препоръката за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Надяваме се, че това може да стане преди срещата на върха за Западните Балкани в Загреб. Убедени сме, че всяко следващо отлагане ще изложи на риск стабилността на целия регион и ще предостави възможност за намеса на чужди сили", каза Оливер Вархай, еврокомисар по разширяването и съседството.