Предложението е на социалния министър Деница Сачева

Месеците в майчинство, в болничен или без работа няма да намаляват пенсията. Предложението е на социалния министър Деница Сачева. Поводът е първата вълна възрастни хора, които ще започнат да получават втора пенсия.

Според данните на НОИ през 2021-а около 17 000 жени, трябва да се пенсионират по двата стълба, като съответно трябва да решат и как и откъде да получават парите си.

Коефициентът на намаляване на държавната пенсия е 20%, защото е предвидена и пенсия от частен фонд. Според експерти по този начин ще се ощетят първите пенсионери, защото се смята целият трудов стаж – 40 години, а през първите двайсет години от него хората не са се осигурявали в частни фондове.

Бизнесът има свое виждане – коефициентът на намаляване да бъде 7%. Целта е сумарно повече пари и от двете пенсии.

Експерти пресмятат, че при минимална пенсия от 250 лв., намалението на държавната ще е 17.50 лв. Тогава обаче и двете пенсии ще дават с 20 лв. по-голям доход, отколкото само едната. 

Месеците в майчинство, в болничен или без работа няма да намаляват пенсията. Предложението е на социалния министър Деница Сачева. Поводът е първата вълна възрастни хора, които ще започнат да получават втора пенсия.

В търсене на правилна формула, която няма да доведе до щета за бъдещите пенсионери, социалният министър предложи пенсията да не се намалява по време на майчинство, по болест или без работа.

„Получихме различни становища от социалните партньори затова, че има нужда от промени в коефициента за редукция. Ние сме взели под внимание всички тези становища”, обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Обмислят гратисен период за желаещите да си прехвърлят втората пенсия в НОИ  

„В търсене на отговора дали две пенсии са повече от една, не бива да се противопоставя солидарният стълб. Доходът, който се получава от частните фондове, трябва да надгражда, а не да се противопоставя, защото в частния фонд се осигуряваш 20 години, постепенно ще се увеличава, а в НОИ 40 години”, посочи Хасан Адемов от ДПС.

Левицата също вижда логика в предложението, но си оставя вратичка за въпроси. „Ако си започнал да се осигуряваш в един осигурителен фонд и по някакъв начин през този период имаш прекъсване за болнични, не е нормално този период да ти бъде редуциран на пенсията от него”, каза Георги Гьоков от БСП.

За част от хората, които все още не са в пенсионна възраст, обаче- темата остава далечна. „Може би няма да я доживея, иска ми се, но едва ли ще ми се получи”, споделя Петя Петкова.

На този етап дебатът в парламента звучи по-скоро популистки. Никоя от политическите формации не се заема все още да изрази категоричното си становище.

„Става въпрос за методиката за изчисление на индивидуалния коефициент. И по-скоро в момента говорим за прецизиране на някои текстове в Кодекса за социално осигуряване”, допълни Сачева.