Районната прокуратура разпореди проверка по случая

Брутален случай на агресия между деца! Клип, на който се вижда как момче нанася побой над момиче в Кубрат, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

Кадрите са заснети от свидетели на побоя, вероятно съученици на момчето, посред бял ден, в парк в града. Момчето удря и влачи момичето, което по информация на NOVA е със специални потребности и може би затова не успява изобщо да се защити.

АГРЕСИЯ В УЧИЛИЩЕ: Каква е причината за боя между две 14-годишни момичета?

Вчера този клип беше изпратен от десетки зрители, беше и многократно споделян в социалните мрежи. Директорът на Център за образователна подкрепа Добринка Добрева обясни, че момичето се чувства здравословно добре, но има психическа травма. По думите ѝ детето е разтревожено от факта, че този случай ще се разчуе.

Директорът на СОУ "Христо Ботев" Росица Христова обясни, че тежкият инцидент е станал в неделя и потърпевшата не е споделила с никого за станалото.

Ученичката, която пострада след спор в училище, остава в "Пирогов"

По думите на представителя на МВР в Разград Илияна Георгиева двете замесени момчета са на 13 години, а потърпевшата е 17-годишна. "Момчето, което е нанесло побоя, се води на отчет в детска педагогическа стая. Миналата година е трошил прозорци в местното СПТУ. Има наложена възпитателна мярка, която се осъществява от местна комисия - предупреждение и посещение на редовни беседи с психолози", заяви тя.

Разказът на момиче, тормозено от съучениците си

Директорът на ДСП - Кубрат Росица Калинова обясни, че родителите са тези, които заемат основно място в развитието на децата. Тя уточни, че институциите трябва да реагират в такива моменти. "Клипът потресе обществеността в града. Това дете вероятно копира семеен модел, но не познавам семейството. Свикахме мултидисциплинарен екип, с който обсъдихме нашата реакция. Регистрирали сме три сигнала, защото нямаме само едно дете в риск - останалите също са в опасност. Ако не окажем подкрепа на майките, по-нататък нещата ще се влошат", каза Калинова.

След излъчването на репортажа по NOVA Районната прокуратура разпореди проверка по случая. 

"Побойникът е осъществявал с нея сексуален контакт през 2019 г. с друго малолетно момче, за което е направил признания. 17-годишното момиче е освидетелствано", съобщават от прокуратурата.    

Резултатите от проверката ще бъдат изпратени на местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Прокуратурата ще поиска налагане на възпитателни мерки спрямо двете 13-годишни момчета и третото, което е участвало в сексуалния контакт от миналата година. От обвинението ще настояват за налагане на възпитателни мерки и спрямо родителите на трите деца. Те могат да получат предупреждение, да бъдат задължени да посещават организирани беседи и консултации по въпросите на възпитанието на деца. Законът за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни предвижда и глоба от 50 до 1000 лева за родителите на деца с такива прояви.   

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Наталия Йорданова