Темата коментират председателят на УС на АИКБ Васил Велев и зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов

Глоба и за лекаря, и за пациента при фалшив болничен предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Установяването на нарушение не е лесно, но то се случва. Проблемът е, че в момента, когато се установи нарушение, няма санкции. Дори няма санкция неизплащане на болничен лист. Сега предлагаме не само неизплащане, а и понасяне на административна глоба”, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев в студиото на „Събуди се".

Държавата не подкрепя искането НОИ да изплаща първите три дни болнични

„Не можем да приемем, че единствената санкция при установено нарушение трябва да бъде да не се изплати болничния лист. Това е все едно да хванете някого в магазина да краде и той единствено да върне част от откраднатото. Трябва да има глоба, иначе няма превенция”, категоричен бе той.

По думите му тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да има възспиращ ефект.

Още по-строги мерки за борбата с фиктивните болнични

„Кражбата е криминално престъпление. Издаването и използването на въпросните болнични листове, които дискутираме, са също криминални престъпления. Ние не заставаме зад лошите практики”, каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

„Всяко криминално деяние, независимо дали е издаване на фалшив болничен или е работодател, който дава 1 000 лв. на свой работник, а го осигурява на 300 лв. и го води на 4-часов работен ден, трябва да бъде наказвано”, смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.