От трибуната на парламента Борисов предупреди, че НОИ струва много пари

При една разрастваща се епидемия от коронавирус и хиляди под карантина вкъщи Националният осигурителен институт (НОИ) ще се изпразни. Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна днес.

Мач по време на коронавирус: Петричев за мерките преди срещата „Лудогорец” – „Интер” в Милано

Пред депутатите министър-председателят изрази притеснение относно системите на НОИ и дали те биха издържали при епидемия от новия коронавирус COVID-19.

Личните лекари: Не можем да издаваме болнични за доброволна карантина

„Г-жа Нинова каза държавата да поеме грижата за хората, които са в карантинен период. Сега действащият закон е първите три дни се поемат от работодателя, останалите 11 от НОИ”, каза Борисов и продължи: „Ако нарастват на 50, 100, 200 хиляди хората, които си стоят вкъщи и държавата им поема болничните листове, НОИ ще се изпразни”.

Коронавирусът стигна Балканите

От трибуната на парламента Борисов предупреди, че НОИ струва много пари. „Просто трябва да мислим, че и след нас, управляващите ще имат нужда от средства”, каза още той.

 

Източник: БГНЕС

Днес Народното събрание изслуша премиера относно списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътна инфраструктура – винетна такса и такса на база изминато разстояние.

Вадят 155 км пътища от обхвата на тол системата

За тази година в бюджета на общественото осигуряване за Фонд „Общо заболяване и майчинство” са предвидени един милиард и 200 млн.лв. 460 милиона от тях са за временна нетрудоспособност, където попада и карантината.

„За да издържи и за да няма проблеми със самия фиск, е нужно да има приоритизация на хората, които да се ползват от тази карантина. Това касае най-вече хората, връщащи се от самите региони и съответно хора, които са били във връзка с тях”, каза Аркади Шарков- здравен икономист.

„Има вариант за поставяне под карантина без да се злоупотребява с болнични”, обясни Хасан Адемов от ДПС. С уговорката, че решението трябва да бъде взето от кризисния щаб. Принципът според депутата е - кръгът от хора, които взимат болнични за карантина, да се базира на данните откъде идват. Тези данни се предават от граничните пунктове през здравните инспекции до личните лекари.  „Личните лекари са тези,  които познават своите пациенти. Тези, които се връщат от региони, в които има зараза и са с хронични заболявания, с компрометирана имунна система, които са склонни към такъв тип инфекция, трябва да бъдат карантинирани, а не всички”, каза той.

Депутатът не приема оплакванията, че заради опасността от заразата с коронавируса за лекарите административната работа ще се увеличи.

„В ситуация, в която в целия свят има зараза от коронавирус, да се притесняваме от административни тежести, звучи несериозно”, категоричен бе той.