Руският президент ще шантажира Европейския съюз да развърже кесията, смята бившият зам.-министър

Турция затъва в този конфликт. Както знаете, това е третата военна операция в Сирия. Турция е похарчила над 40 млрд. евро за последните 4 години, не само за военни операции, но и за справяне с бежанските кризи. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев за „Събуди се”.

Каква е ситуацията по границата ни с Турция?

„Желанието на Турция да деслоцира бежанци, които са на тяхна територия, пропада. Военните действия и контраатаката на сирийската армия генерира нови бежанци. Те са притиснати между турските сили и настъпващите сирийски части”, обясни той.

МИГРАНТСКИ НАТИСК: Жандармерия и армия по границите (ОБЗОР)

„Турция за момента не казва, че няма да спазва споразумението с Европейския съюз. Тя е една от най-пострадалите държави от бежанския поток. Вдигането на нивото на бежанците в Турция наистина ще доведе до криза. От друга страна ключа за решаването на този конфликт го държи Русия и президентът Путин. Той може, контролирайки армията и режима на Асад, да спре тези настъпления. Тук ще се стигне до пари, както обикновено става. Отново ще се шантажира Европейския съюз да развърже кесията. В цялата тази схема на шантаж вече е намесена Русия”, смята Керемедчиев.

Турция: Русия незабавно да спре огъня в Идлиб

„Путин имаше план за възстановяване на Сирия, който не беше подкрепен от ЕС, защото подкрепя режима на Асад. Трябва да се разбере, че този режим ще продължи да съществува. За това при всички положения Путин ще договаря ново финансиране, от страна на ЕС за изтегляне на сирийските части, създаване на голяма буферна зона и връщане на голяма част от бежанците от Турция. В крайна сметка цената ще бъде платена от европейците”, категоричен е той.

Според Керемедчиев има притеснение от увеличаване на бежанската вълна, но тя ще бъде по-голяма към Гърция.

Целия разговор с бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев гледайте във видеото.