Има ли място за паника?

Не само напливът от бежанци на южната ни граница, но и пълзящият към страната ни коронавирус ни тревожи. Има ли място за паника? Гост в студиото на "Събуде се" по NOVA бе полковник доцент Андрей Галев - началник на Център по военна епидемиология и хигиена.

Ген. Мутафчийски: Няма регистриран случай на коронавирус у нас

„В началото на този период от годината ни атакуват различни респираторни вируси, като един от тях е от групата на коронавирусите”, каза Андрей Галев, началник на Център по военна епидемиология и хигиена

„ Държа да отбележа, че профилактиката е невидима. Зад добрите резултати стои работа и добра организация. Когато говорим, че нещата вървят добре, това означава, че някой е поработил добре. Организацията по дезинфекцията на самолета, довел българите от Италия, беше много добра. Използвахме кислороден препарат, който е най-подходящ за машини. Използвахме го и при африканската чума”, обясни Галев.

Нови случаи на коронавирус в Гърция, първа жертва в Австралия

„Смятам, че болниците в страната са готови да се справят със случаи на коронавирус у нас. Ако се появи суха кашлица, болки и сухота в гърлото човек трябва да се обърне към личния си лекар. Той ще организира преглед в инфекциозно отделение. Във всички 28 болници в страната има инфекциозна клиника, която е инструктирана и подготвена”, допълни Галев.

„Тази година беше различна. Атакуваха ни 3 различни щама на грип. Интересно беше, че в различните областни на страната и грипът беше различен”, каза Галев.

Той коментира и повторно заболелите от коронавирус в Китай. „Една от причините за това е изменчивостта на вируса или несъздаването на траен имунитет”, смята Галев.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК